Ali Metin Kazancı Doğalgaz Enerji Santrali nin 2. etap açılış töreninde konuşan Yıldız, Türkiye nin özel sektörle büyüdüğünü, özel sektör yatırımlarının son 6-7 yılda kamu sabit sermaye yatırımlarının 3 katına dek çıktığını bildirdi. Türkiye deki büyümenin yaklaşık 1,5 ile 1,8 katı kadar da Antalya nın büyüdüğünü belirten Yıldız, şöyle konuştu :

 

Eğer biz enerji politikalarımızı, tükettiği yerde üretmeye yönelik üretim tesisleri konseptini söylüyorsak, konuşuyorsak, o zaman bu tür yatırımların daha değerli olduğunu yerinde üretimin daha değerli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerek Nabucco, gerek Güney Akım, gerekse Rusya ile yaptığımız son anlaşmalarla birlikte Türkiye, hakettiği hem jeopolitik, hem de coğrafyasından kaynaklı tüm avantajları kullanmaya başlamıştır ve Türkiye büyümesini gerek primer doğalgaz ve petrolle beraber, gerekse sekonder bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmeyle alakalı çok ciddi teşebbüslerde bulunmuştur. Bugün burada AKSA nın gerçekleştirdiği bu yatırım aslında, Türkiye nin büyümesiyle ilgili bir prototiptir.

 

Yıldız, bu büyümeyi karşılayacak tedarik zincirinde 4 temel öge bulunması gerektiğini, bunların da enerji kaynağı, finans, teknoloji ve donanım olduğunu kaydetti. AKSA nın yatırımında bunların tamamının görüldüğüne işaret eden Yıldız, santralin yaşama geçmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

 

Türkiye nin büyüme hızını karşılayabilecek primer kaynakların hareketlendirilmesiyle ilgili girişimlerin burada bir özetini gördüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti : Bu açıdan bizim hem siyaseten, hem de teknik olarak karanlığa kapalı, ama aydınlığa açık yüzümüzün burada bir kez daha tezahür ettiğini görüyoruz. Ben bunu son derece önemsiyorum. Yapacağımız yatırımların bundan sonra azalmayan bir dozda, 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti nin 100. kuruluş yıldönümünde hemen hemen iletim, dağıtım ve üretimlerle alakalı bu ülkenin yapması gereken yatırımın 120 milyar dolarlar civarında olduğunu düşünürsek, bu yatırımın bir kez daha ne kadar önemli olduğunu vurgulamış oluruz.

 

Yıldız, daha sonra törene katılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Antalya Vali Vekili Mehmet Seyman, enerji santralini yaşama geçiren Kazancı ailesinin üyeleri ve diğer yetkililerle birlikte santralin 2. etabının etap açılış düğmesine bastı.

 

Burada Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Akıncıoğlu tarafından üzerinde isminin yazılı olduğu Antalyaspor forması hediye edilen Yıldız, daha sonra tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

 

SANTRAL

Kuruluş gücü toplamda 1150 megawat olarak gerçekleşecek ve tam kapasite çalışmaya başladığında Türkiye nin enerji ihtiyacının yüzde 5 lik bölümünü tek başına karşılayacak santral, bugüne dek özel sektör tarafından kurulan en büyük santral olma özelliğini taşıyor.

İlk etabı daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan santralde, 250 kişiye de istihdam sağlanacak.

 

MANCARLI GAZ İZOLELİ TRAFO MERKEZİ NİN AÇILIŞI

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine (TEİAŞ) ait, Dünya Bankası kredisi ile yapılan ve 17,7 milyon liraya mal olan 154 KV Mancarlı Gaz İzoleli Trafo Merkezi nin açılışını da yapan Bakan Yıldız törende yaptığı konuşmada, geçen yıl ağustos ayına, ekonomik kriz başlamadan önce, Türkiye de son 26 çeyrekteki büyüme hızının ortalaması yüzde 6,8 iken, Antalya nın yüzde 13,5 civarında büyüdüğüne işaret etti. Yıldız, Bu şu demek: Özellikle sektörün içinde bulunduğumuz enerji ile ilgili yapılanmanın çok daha hızlı bu büyümenin, çok seri şekilde karşılanması demektir. Antalya da bu çalışmaları üç temel başlıkta sınıflandırabiliriz. Bunlardan birisi doğal gaz, biri iletim diğeri de dağıtım diye konuştu.

 

Antalya nın Hükümet açısından çok müstesna yeri olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Antalya nın Türkiye nin büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü kaydetti. Antalya nın enerji sektöründeki büyümesini gösteren rakamların ilginç ve şaşırtıcı olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

Antalya da 2003 yılı Haziran ayında 560 megavatlık kurulu güç vardı. Şu anda bu tam 4 katına çıktı, 2 bin 200 megavat civarına ulaştı. Antalya da büyüme hızı son 6 yılda 4 katına çıkıyor. Türkiye bunu 10 yılda yakalıyor. Avrupa da gelişmiş ülkeler 25 yıllık bir sürede bu değişimi tamamlayabiliyor. O yüzden Antalya nın dinamik ve hareketli oluşunu, en seri şekilde takip etmek zorunda kalan sektör, enerji sektörüdür. O açıdan doğal gazda 140 kilometrelik boru hattıyla birlikte Antalya hak ettiği yatırımı fazlasıyla almış olacak. Bunlar üretimde kullanılacak. İkincisi, dağıtım hizmetlerinde 2003 Haziran Temmuz ayından sonra aldığı yatırım hızı 250 milyon lira. Antalya dağıtım açısından da hak ettiği yatırım alacak.

 

İletimde yapılan yatırımların pek görülmediğini vurgulayan Bakan Taner Yıldız, AK Parti iktidarları döneminde iletime ülke genelinde 1,6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu açıdan hem karanlığa kapalı, aydınlığa açık olan siyasi anlayışımızın, sektörümüze özellikle Antalya da çok fazla yer bulması gerektiği kanaatinin altını çiziyorum. Antalya da büyüme hızlarını karşılayabilecek bütün yatırımların enerji sektörünün her talebinde yerine getireceğini bir kez daha vurgulamak istiyorum dedi.

 

ENERJİ HAREKETLENMESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye nin enerji alanında, bölgesinde etkili rol aldığını söyledi. Bakan Yıldız, şöyle devam etti : Enerji diplomasisinin NABUCCO ile bölgemizde çok ciddi hareketlenmelere yol açtı. NABUCCO nun Sayın Başbakanımızın başkanlığında ve 6 ülkeyi ihtiva eden 15 ülkenin cumhurbaşkanları, başbakanları ve  bakan seviyesindeki bir çok çalışanı ile bu imzalandı. Hemen, akabinde, arkasından Rusya Federasyonu ile yaptığımız bir işbirliği çalışması, bir de projeler paketinden bahsettik. Arkasından inşallah Katar. Yarın Suriye ye gidiyoruz. Bölgemizde, enerjideki bu hareketlenmeyi en iyi şekilde Türkiye nin lehine çevirmiş olacağız. Ülkemizin son yıllarda her alanda gerçekleştirdiği atılımları enerji sektöründe de yaşıyoruz. Artık gücünün farkında olan bir Türkiye var. Bu coğrafyada Türkiye siz bir seçeneğin olmadığını yalnız biz değil, tüm dünya gördü. Yaptığımız uluslararası anlaşmalar, ilk adımlarını attığımız dev projelerin altındaki temel hedefimiz bellidir. Ülkemizin enerji arzı güvenliğini sağlamak ve vatandaşlarımıza hiçbir zaman sıkıntı yaşatmamak için, bu hedef doğrultusunda bugüne kadar çok iş yaptık. Kendi enerjimizi kendimizin üretmesi yolunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı harekete geçiriyoruz. Son 7 yılda elektrik talebi ve tüketimi her geçen yıl artmasına rağmen alınan tedbirlerle ülkemiz elektrik arzında bir problem yaşamadı.

 

Bakan Yıldız, 2003-2009 yıllarını kapsayan dönemde elektrik iletim sistemini güçlendirme ve genişletme yatırımları kapsamında ülke çapında toplam maliyeti 1,6 milyar lira olan 287 projeyi tamamladıklarını, 800 milyon lira değerinde 145 projenin tesis aşamasında, 232 milyon lira tutarındaki 47 projenin de ihale aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

 

Törende, Mancarlı Gaz İzoleli Trafo Merkezi ni kuran Areva Şirketi Genel Müdürü Tunç Tezel ile TEİAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Bakan Yıldız a plaket verdi.

 

Daha sonra Bakan Taner Yıldız, Trafo Merkezi ni TEİAŞ Genel Müdürü Hasan Alış, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ile birlikte açtı.

enerji.gov.tr / 19 Ağustos 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR