Fransa ve Türkiye yenilenebilir enerji için buluştu …

Fransız Kalkınma Ajansı AFD ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası arasında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarını finanse etmek için 50 milyon Euroluk bir anlaşma imzalandı.

 

Anlaşma kapsamındaki kredi programıyla karbon salınımının azaltılması hedeflenirken, aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliğinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

 

Kredilerle 74 adet hidroelektrik santrali, 2 adet jeotermal enerji tesisi, 4 adet rüzgar enerji tesisi ve Biomass (biyolojik maddeleri yakarak çalışan enerji santrali) inşa edilecek.

 

AFD Başkanı Jean Michel Severino TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Fransa Başkonsolosu Herve Magro nun katılımıyla gerçekleşen imza töreninde konuşan Eroğlu, Türkiye nin AB üyeleri arasında enerji tüketim miktarı açısından 4. ülke olduğunu belirtti ve bu sebeple anlaşmanın taşıdığı önemi vurguladı.

www.euractiv.com.tr / enerji / 07 Ekim 2009

-.-

FRANSA Hakkında

Rakamlarla Fransa

Yüzölçümü : 550 000 km² Batı Avrupa’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülke (Avrupa Birliği’nin % 20’si) Geniş deniz kıyıları (11 milyon km²’ye yayılmış ayrıcalıklı ekonomik bölge)

Ovalar : Toplam yüzölçümünün 2/3’ü

En yüksek nokta : Mont Blanc (4 807 metre) 5 500 km sahil şeridi

Tarım ve ormancılık üretim bölgeleri : 45 milyon hektar (ülkenin % 82’si)

Ormanlık alanlar : Ülkenin % 26’sı ( İsveç ve Finlandiya’dan sonra Avrupa Birliği ülkeleri arasında 3’üncü en sık ormanlık alana sahip ülke)

Nüfus : 60 186 184 kişi (1999 sayımlarına göre)

Nüfus yoğunluğu : kilometre karede 109 kişi

3 iklim şekli : okyanus iklimi (batıda), akdeniz iklimi (güneyde), kara iklimi (orta kesimler ve doğuda)

 

Dünya Ekonomisinde Fransa 

Geçtiğimiz yirmi yıl içerisinde, ekonomi dünyamızda önemli bir değişiklik yaşanmıştır. Ekonomi dünyamız, önce uluslararası düzeyde, sonra dünya çapında genişlemiş ve nihayet küreselleşmiştir. Bu değişiklikler, yerleşik dengelerin tekrar gündeme taşındığı bir hareketlilik getirmiştir. Fransa, dünyanın 5 büyük ekonomisi içerisinde yerini koruyarak bu dönemeçleri atlatmıştır, bu da krizleri yendiği, aynı zamanda, gelişmeleri benimsediği anlamına gelmektedir. Bu başarıların bir diğer anlamı da, Fransa’nın uygulayıcı bir ülke olarak, küreselleşmeyi kuramsallaştırmadan ve hatta bunu bir reklam aracı olarak kullanmadan, bu akıma tamamen dahil olarak bugün faal bir üyesi konumunda katkılarını sürdürmekte olduğudur.

 

Örneklerle süslemek gerekirse, Fransız şirketleri birçok alanda dünyada birinci sıradadır. Bunların arasından en önemlileri : havacılık ve uzay, nükleer sanayi, yerleşim yerlerine su ve hizmet sağlanması, bina ve bayındırlık işleri, inşaat malzemeleri, sanayi gazları, lastik sanayii, kozmetik, sigorta, dağıtım ve tabii ki tarımsal ürünlerde olduğu kadar her zaman güçlü olduğu alanlar olan lüks ve modayı da unutmamak gerek. Fransa, sadece bir tarım ülkesi olarak değil, yiyecek ve içecek alanındaki kalite ve zerafeti bakımından da başvurulan yegane ülke olarak konumunu korumaktadır.

 

GSMH : Dünya 5’incisi

 

Mal Ticareti

Fransa, Dünya ticaretindeki ilk beş ülkeden biridir.

İhracat : Dünya 4’üncüsü

İthalat : Dünya 5’incisi

 

Hizmet Ticareti

İhracat : Dünya 3’üncüsü

İthalat : Dünya 5’incisi

Yatırımlar : Fransa, Dünya’nın ilk üç ülkesi arasında

Fransa’da kamu harcamaları : GSYİH’nın % 52,6’sı

www.ambafrance-tr.org / Ekim 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR