Bakan Yıldız : Ocak ta Doğal Gaza Gelecek Zam Oranı Yüzde Sıfırdır.”

Doğal gaza yapılacak zam oranıyla ilgili Kasım ayının ortalarından beri konuşmalar yapıldığını, bilen, bilmeyen herkesin bu konuda fikirler yürüttüğünü ve vatandaşın bundan olumsuz etkilendiğini belirten Yıldız, bu spekülatif zam haberlerinin birtakım çevrelerce sevindirici ve memnuniyet verici bir gelişme olduğu kanaati oluşturduğunun dile getirildiğini, bunu son derece yanlış bulduğunu söyledi.

 

Hiçbir hükümetin zam yapmak istemeyeceğini ifade eden Yıldız, ithal kaynaklara dayalı, doğal gaz ve petrol ürünleriyle alakalı bu durumun tamamen dışa endeksli olduğunu vurguladı.


Bu konuyla ilgili birçok açıklama yapıldığını, bunlardan bir tanesinin çok dikkat çekici olduğunu belirten Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü :
Sayın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ın, 24 Kasım da ve 28 Kasım da hem CHP Grup Toplantısı nda hem de CHP Genel Merkezi nde iki açıklaması oldu. Onları kısaca hatırlatmak istiyorum. 24 Kasım 2009 CHP Grup Toplantısı nda aynen şunu söyledi; Bugün yılbaşından itibaren doğal gaza yüzde 50 zam yapılacağı netlik kazanmıştır. 1 Ocak tan itibaren yapılacak sözleşmelerde yüzde 50 zammı uygulama kararı toptan tüketiciye tebliğ edilmiştir. Anlaşılıyor ki yüzde 50 zam gelecektir. Bu birebir konuşması... 28 Kasım daki konuşmada ise Önümüzdeki yılbaşı zam geliyor dedik. Enerji Bakanlığının (hayır, gelmiyor, zam yapmıyorum) demesini bekliyordum. O zaman haber kaynağıma (bak bana yanlış bilgi vermişsin, yapmıyorlar işte) diyeceğim. Bana diyor ki, (nereden duymuş, merak ediyorum), bana haber vereni işten mi atacaksınız?... Ocak taki doğal gaza gelecek zam oranı yüzde sıfırdır. Yani mesken ve sanayicilerimizin kullanacağı doğal gaza gelecek zam oranı yüzde sıfır. Ne zamana kadar? Şubat a kadar. Aylık otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber biliyorsunuz bu yapılıyor. Otomatik fiyatlama mekanizması bu zammı belirliyor. Şimdi ben soruyorum değerli CHP Genel Başkanı na; size haber getiren haber kaynağını siz işten ayıracak mısınız? Ben ayırmayacağım. O yüzden yüzde 50 zam geleceği netlik kazanmıştır ifadelerinin de çok erken yapılan açıklamalar olduğunu düşünüyorum. Sayın Baykal ın da haber kaynağıyla ilgili yapacaklarını merak ediyorum.

Şubat ayında yine bir ay içerisindeki gelişmelerin dikkate alınacağını, Şubat tan önce, oluşabilecek zam miktarının beraber değerlendirileceğini bildiren Yıldız, Benim bu zamla alakalı (Şubat ayı için) yüzde 5-10 demenin çok anlamı yok. Ama genel manada dünyada bütün eğilim, 2008 Temmuz ayında petrol fiyatları 145-147 dolarlara çıktı, Aralık ta 33 dolarlara indi. Çok oynak bir zeminden bahsediyoruz. Benim şimdiden bunu söylemem ve erken bilgi vermem doğru olmaz. Altını çizerek söylüyorum; otomatik fiyatlandırma mekanizması ile bu belirlenecektir şeklinde konuştu.

 

SORULAR

Leiv Eiriksson adlı sondaj platformunun şu ana kadar Kuzey denizindeki aramalarda yüzde 85 lik bir başarı sağladığını dile getiren Yıldız, platformun dalabildiği derinlik ve yapabildiği sondaj derinliği açısından son derece etkileyici ve dünyanın ikinci büyük platformu olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, bu platformun deniz seviyesinden 10 kilometre daha aşağıda sondaj yapabildiğini ifade ederek, Karadeniz de 2 ve 3 boyutlu tamamlanan sismik araştırmalar sonucunda platformun 5 bin 500 metrede arama faaliyetinde bulunacağını belirtti.

Bu arama çalışmalarının, Türkiye nin en büyük ithalat kaynaklarından olan ve ithalatının neredeyse yüzde 20 lerinde bulunan doğal gaz, petrol ve petrol ürünleriyle alakalı, ithalatı önlemeye yönelik bir çalışma olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları söyledi :


Başbakanımızın talimatlarıyla başlatılan ve yaklaşık 7 yıldır sürekli arama faaliyetlerine artarak ayırdığımız yatırım payının önemli göstergelerinden birini yaşamış olacağız. Sinop açıklarında 450 milyon dolarlık bir yatırım ve sondaj çalışması için pay ayırmış olacağız. Petrobras bu ayırdığı parayla beraber eğer biz burada petrol ve doğal gaz bulursak bunu ortak olarak, TPAO nun bulunduğu ortaklık olarak geri ödeyeceğiz, bulamazsak Petrobras bu parayı harcamış olacak. Ümit ediyor ve inanıyoruz ki; buradan petrol ve doğal gaz çıkar. Tekrar altını çizerek söylüyorum; Emin misiniz? Kesin mi? Hayır... Sondaj çalışması bu yüzden yapılıyor. İnanıyoruz ve ümit ediyoruz ki buradan sonuç alırız ve Türkiye mizin yüzünü güldürmüş oluruz. Ben bu konuda başından şu ana kadar her türlü desteği veren Başbakanımıza öncelikle teşekkür ediyor ve kendilerine minnettar olduğumuzu bildiriyorum. İnşallah bu ayrılan ödeneklerin de teşekkürünü de ancak petrol ve doğal gaz çıkartarak ödemiş oluruz diye düşünüyorum. İnşallah 2010 yılında bu tür faaliyetlerimizi artırarak devam etmiş olacak.

 

GÜNLÜK KİRASI 1 MİLYON DOLAR

Taner Yıldız, günlük kirası yaklaşık 1 milyon dolar civarında olan platformun yaklaşık 3 yıl Karadeniz de görev yapacağını ve görev süresinin 2 yıl daha uzatılabileceğini dile getirerek, global krizin tesiriyle bir kısım arama faaliyetlerinin dünyada durdurulduğunu, arama faaliyetleriyle alakalı yüzde 20 lere varan azalmanın söz konusu olduğunu ifade etti.

İran gezisini de değerlendiren Yıldız, Türkiye nin 1 yılda kullandığı doğal gaz miktarının 33-34 milyar metreküp olduğunu, 2001 yılından bu yana İran dan alınan gaz miktarının, Türkiye nin 1 yılda kullandığı gaz miktarı olduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, İran ziyaretinde al ya da öde yöntemiyle ilgili yükümlülükler üzerinde İran la meslektaşıyla beraber bir çalışma yaptıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü :

İran la şu ana kadar yaptığımız doğal gaz alışverişindeki iki ülkenin çıkarına olabilecek konuları görüştük. Bildiğiniz gibi TPAO nun orada geçen sene imzaladığımız Güney Pars sahalarındaki yine doğal gaz arama faaliyetleriyle alakalı bir çalışma vardı. Onun teknik çalışmalarının hangi düzeyde olduğunu karşılıklı mütalaa ettik. Önümüzdeki hafta oraya tekrar teknik bir heyet gönderilecek. Aynı zamanda 6 Ocak ta Türkmenistan-İran arasındaki oluşacak doğal gaz ticaretinin Türkiye ye uzanmasıyla alakalı çalışmaları tekrar mütalaa ettik. Bu tür konular üzerinde görüş alışverişimiz oldu. Hem Rusya Federasyonu ndan hem Azerbaycan ve İran üzerinden al ya da öde yükümlülükleriyle alakalı tüketimin düşmesinden kaynaklanan bir kısım konuları da gerekçe göstererek görüşmelerimiz devam ediyor. İranlı yetkililerin ve meslektaşlarımın yaklaşımını ben olumsuz bulmadım. Ümitliyiz ve iki hafta içerisinde onu inşallah nihayetlendirmiş olacağız.

 

ELEKTRİK ZAMMI

Bakan Yıldız, platformun Orta Karadeniz deki arama faaliyetlerinden çıkacak sonucu merakla ve ümitle beklediğini belirterek, Ümit ediyoruz ki petrolümüzü ve doğal gazımızı buradan bulalım dedi.

Boğazlar dan yılda yaklaşık 150 milyon ton civarında petrol ve ürünlerinin geçtiğine dikkati çeken Yıldız, enerjideki transit geçişle, boru hatlarıyla alakalı geliştirdikleri projelerin, Boğazlar ın yükünü hafifleteceğini vurguladı.

Yıldız, bir soru üzerine, bu yıl doğal gaza yüzde 60 civarında zam geldiğine ilişkin haberlerin çıktığını, ancak bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirterek, Bırakın yüzde 60 zam gelmesini, 2009 yılı içerisinde yüzde 38,5 indirim yapıldı. Biz yaptığımız indirimlere seviniyoruz ancak petrol fiyatlarının uluslararası arenada fiyatlarının artmış olması bizim işimizi zorlaştırıyor. Dün itibariyle 75-76 dolar civarlarında diye rakamları almıştım. İnşallah çok yükselmez diye temenni ediyorum ifadelerini kullandı. Elektrik zammına da ilişkin değerlendirme yapan Yıldız, elektrik fiyatlarında yalnızca bir fiyat regülasyonuyla alakalı yüzde 1,32 oranında yapılan zammın konuşulduğunu, ancak sanayicilerin yüzde 85 ini ilgilendiren fiyat tarifesinde yüzde 2,2 oranında indirim yapıldığını vurgulayarak, Yüzde 1 indirim veya yükseltme... Ama sonuçta birebir olanı aktarmamız lazım dedi.

 

URANYUM

Bir gazetecinin, İran daki temaslarınızda uranyum konusu konuşuldu mu? sorusuna da Yıldız, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu nun teknik kapasitesinin yeterli olduğunu ve bu konuyla alakalı çalışmaların da tarafların talep etmesi halinde devam edeceğini söyledi.

Bakan Yıldız, diğer bir soru üzerine de, 2010 yılında gerek nükleer santrallerle alakalı gerek yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gerekse de yerli kaynaklarla alakalı çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini ve Türkiye nin hak ettiği kaynaklara ulaşması için daha çok çalışacaklarını söyledi.
Doğal gaz ve petrol arama işinin sabır gerektiren bir iş olduğunu vurgulayan Yıldız, kaynağın hemen bulunmasını beklemenin yanlış olacağını, bunun zaman alabileceğini ifade etti.

Kırsal motorinin kullanımıyla ilgili bir soruya da Yıldız, Çevre ve Orman Bakanlığı yla birlikte kırsal motorinin kullanım alanının daraltılması için çalışma yaptıklarını ve herkesin bu konuya uyum sağlaması için yönetmeliğin yürütmesini 2 ay geciktirdiklerini belirterek, Bu konuda bir tavizimiz olmayacak. Kırsal motorin, sadece kırsal kesimde kullanılabilecek dedi.

Bu arada, İstanbul Boğazı nda saatte 7 mil süratle ilerleyen Leiv Eiriksson adlı sondaj platformu, Boğaz ın Yeniköy mevkisinde seyrini sürdürüyor.

www.enerji.gov.tr / 31 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR