Teknoloji şut ve gol ...

Las Vegas ta düzenlenen CES 2010 Fuarı her gün yeni bir teknolojik ilerlemeyi müjdeliyor … LG nin ultra taşınabilir bilgisayarından taze enerji sağlayan pillere kadar çok sayıda yeni ürünle ilgili haberler burada ...

 

Ultra taşınabilir

CES 2010 da ürün tanıtımı son hızıyla sürüyor. Fuarda hayli aktif bir şekilde çalıştığı gözlenen LG, X300 adında bir ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayar modeli tanıttı. Rakiplerin aksine modelde yeni Atom işlemcilerden N450 yi tercih etmeyen üretici, X300 e 2 GHz gücünde bir Intel Z550 koymaya karar vermiş.

 

11.6 inçlik ekrana, 2 GB belleğe veçeşitil SSD depolama alanı seçeneklerine sahip olan X300, bir standart bir de yedek pil ile geliyor. Bu iki pil sayesinde toplamda 7 saat kullanım ömrü olduğu söylenen bilgisayar, sanırız işlemci tercihi neticesinde bu gibi önlemlere gerek duymuş.

 

Bu arada Ultra-taşınabilir derken, LG X300 sadece 17.6 mm kalınlığında ve 970 gram ağrılığında. Çerçevesiz dokunmatik panele, WiFi, Bluetooth ve 3G desteğine de sahip olan X300, Şubat 2010 dan itibaren henüz belli olmayan bir fiyat etiketi ile satışa çıkacak.

 

Taze enerji

Ünlü pil üreticisi Energizer, cep telefonları için "acil" enerji sistemini devreye sokuyor. CES 2010 da tanıtılan ilginç "EnerjiStick", güneş enerjisini depolayarak cep telefonlarına "30 dakikalık" ek konuşma imkanı tanıyor.

 

EnerjiStick, cep telefonunun mini USB veya USB portuna uygun olarak üretilmiş. Çevre dostu cihazın yaz aylarında piyasaya çıkması ve 100 dolarlık fiyat etiketine sahip olması bekleniyor.

 

Sony den 38 farklı Bravia

Sony, Monolitik adını verdiği tasarıma sahip, bazıları 3D ve WiFi destekleyen 38 farklı Bravia televizyon modeli tanıttı.

 

Sony nin Las Vegas ta düzenlenen CES 2010 kapsamında gerçekleştirdiği etkinlik, hem nitelik hem de nicelik açısından hayli dolu geçti. Toplam 38 farklı Bravi modeli tanıtan üretici, bu modellerin arasından özellikle 3D ve WiFi desteğine sahip LED aydınlatmalı olanları öne çıkardı.

 

38 farklı Bravia yı burada tanıtmaya çalışırsak işler çığrından çıkabilir bu yüzden modelleri ortak özellikleri bakımından ele almamız daha uygun gibi görünüyor. Tamamı "Monolitik" tasarım adı verilen yani yekpare gövdeye ship modellerin en ilgi çekici olanları tabii ki 3D desteği olan LED aydınlatmalı televizyonlardı. XBR-LX900 ise bunların arasında en iyisi olarak görünüyor. 40 ila 60 inç ebatlarında satışa çıkacak olan bu model, özel gözlüğü ile birlikte kullanıcıya 3D görüntü iletebiliyor. 240 Hz yenileme hızı, yüz algılama (karşısında kimse yoksa ekran tasarrufa geçiyor) gibi özellikleri olan televizyon, WiFi aracılığıyla internet bağlantısı  sunuyor ve tabii ki 1080p yüksek tanım da destekliyor.

 

Bir sonraki LED aydınlatmalı ve 3D destekli model XBR-HX900 de ise WiFi bağlantısı kalıyor ancak gözlükler standart olarak gelmiyor. 52 inçe kadar olan bu modeli yine 3D desteği olan ancak WiFi bağlantısı vermeyen HX800 adlı LCD model izliyor. Bu noktadan sonra ise 3D desteği olmayan ancak 240 Hz yenileme hızına sahip modeller, onları ise 120 Hz hızında olan modeller geliyor.

 

Intel in 2010 işlemcileri

Intel, Arrandale ve Clarkdale teknolojisi ile çalışan yeni i3, i5, ve i7 serisi işlemcilerini resmi olarak tanıttı.

 

Yonga devi Intel, 2010 yılının işlemci kreasyonunu Las Vegas ta düzenlenen CES 2010 fuarında tanıttı. Core i3, Core i5 ve Core i7 markaları altında toplanan yeni modeller, Arrandale ve Clarkdale teknolojisini temel alıyor ve hem masaüstü hem de taşınabilir sistemler için farklı seçenekler sunuyor.

 

32 nm üretim sürecinden çıkan yeni işlemciler, üzerlerinde bulundurdukları grafik yongası ile özellikle taşınabilir bilgisayarların çok daha ucuz olarak üretilebilmesine imkan veriyor. Core i32ler hariç tüm modellerde yer alan Turbo Boost özelliği ise, işlemcileri standart hızlarının çok üzerine çıkarıyor. Böylece kullanıcı, gerektiği zaman elindeki donanımdan daha üst seviye performans alabiliyor.

 

İşlemcilerin grafik özellikleri taşınabilir modellerde hayli farklılık gösteriyor. 166 MHz ile 766 MHz arasında değişen bu özellik, masaüstü bilgisayarlar için olan dahili grafik yongalarında ise hayli kullanışlı görünen 733 MHz ile 900 MHz hızları arasında. İlemcilerin enerji tüketimi ise en yüksek işlemci gücüne sahip i7 lerde dahi 35W ı geçmiyor.

www.yahoyt.com / 08 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR