Bakan Yıldız Abu Dabi’de …

Yıldız, nükleer santralin üreteceği elektriğin bir bölümünün piyasaya satılmasının da söz konusu olduğunu bildirdi. Daha önce, 2010 yılında ihaleli ya da ihalesiz, nükleer santralle ilgili adım atılacağını açıkladığını anımsatan Yıldız, Hukuk ve yasalar çerçevesinde kalarak, bu iş (nükleer santral) için adım atıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak hazırlanacak uluslar arası anlaşma Meclis onayına sunulacak. Bu tür anlaşmalar yasaların da üstündedir diye konuştu.

 

Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinde elektrik fiyatının belirleyici unsurlardan biri olduğunu belirterek, İptal edilen ihalede teklif edilen 21.5 sentlik birim elektrik fiyatı yüksekti, fiyat makul bir noktaya gelmeli dedi.

 

DEVLET PARASIZ ORTAK OLURSA ÇOK İYİ OLUR

Devletin, nükleerde alacağı paya karşılık sermaye koyup koymayacağına ilişkin soruya Yıldız, Bu konuda çalışmalar sürüyor. Elbette mümkünse devletin, sermaye koymadan ortak olması bize göre daha uygundur. Bu konu, teknik çalışmalardan sonra netleşecek yanıtını verdi. Yıldız, inşa edilecek nükleer santral için Mersin-Akkuyu üzerinde durulduğunu, ayrıca ikinci nükleer santralle ilgili Sinop un düşünüldüğünü bildirdi.

 

DOĞALGAZA ZAM TARTIŞMASI

Bakan Yıldız, şubat ayında doğalgaza zam yapılıp, yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, doğalgaz ve elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemi uygulandığını anımsatarak, Bu çerçevede zam gerekliyse yapıyoruz, gerekmiyorsa da yapmıyoruz dedi. Yıldız, Ocak ayında iktidarla muhalefetin çekişmesi nedeniyle zam yapılmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, bunun doğru olmadığını, iktidar muhalefet çekişmesiyle zammın bir ilgisinin bulanmadığını söyledi.

 

BATI HATTI GAZI ÖZEL SEKTÖRE KAYIYOR

Türkiye nin, Rusya dan Batı Hattı üzerinden aldığı yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaza ilişkin anlaşmanın süresi 2011 yılında dolduğunu anımsatan Yıldız, bu gazın BOTAŞ tarafından mı ? Yoksa özel sektör tarafından mı getirilmesi konusunda henüz karar vermediklerini kaydetti. Yıldız, Bu kapsamda Batı Hattı ndan gelecek gazın özel sektöre doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bu bir fırsattır dedi.

 

JEST BEKLİYORUZ

Yıldız, Türkiye de doğalgaz tüketimi 2009 yılında ciddi biçimde düştü. BOTAŞ, bu yıl kullanılmayan doğalgaz için Rusya ve İran a ödeme yapmak zorunda kalacak. Bunu değerlendirir misiniz ? şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi : Kısa bir süre önce İran a gittiğimizde, al ya da öde ile ilgili teklifimizi sunduk. Üç hafta içinde bu teklife cevap verecekler. Bir haftası gitti, iki hafta içinde netleşecek. Rusya ile de bu konu müzakere ediliyor. Türkiye nin yanı sıra tüm dünyanın bu konuda sıkıntısı var. Biz, Rusya ve İran dan, bu konuyla ilgili 2-3 yıllık bir jest bekliyoruz.

 

AZERİ GAZI

Taner Yıldız, bir gazetecinin, Türkiye, Azerbaycan dan 1000 metreküpü 120 dolardan gaz alıyor. Bu gazın fiyatının artırılması gündemde. Bir süreden beri müzakereler sürüyor. Ayrıca, Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa ya taşınması da tartışılıyor. Bu konudaki görüşünüz nedir ? sorusuna, Biz, teklifimizi Azeri kardeşlerimize sunduk. Biz, Azeri kardeşlerimizin de menfaatine olmayan bir teklifi masaya sürmeyiz. Türkiye, yalnız kendi menfaatine değil, Azeri kardeşlerinin de menfaatini düşünür. Azeri gazının Türkiye üzerinden geçmesi Avrupa ya taşınması da Azerbaycan için en uygun yoldur yanıtını verdi.

www.enerji.gov.tr / 19 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR