5 milyar dolar yatıracak rafineri yapım hızında Hintli’yi geride bırakacak …

Socar&Turcas Enerji, Petkim’i aldıktan sonra Aliağa’da öngördüğü rafineri yatırımı için süreci hızlandırdı. Şirket, 5 milyar dolarlık bütçesinin 4 milyar dolarını rafineriye ayıracak. Socar&Turcas CEO’su Kenan Yavuz, “ En hızlı rafineri yapma rekoru Hintli bir firmaya ait. Onları geçeceğiz ” dedi.

 

SOCAR&Turcas Enerji’nin iki yıl önce özelleştirmeden aldığı petro kimya devi Petkim, 2015’e kadar yapacağı 5 milyar dolarlık yatırımla, dünya liginde sınıf atlamayı hedefliyor. İzmir Aliağa’ya 4 milyar dolar rafineri yatırımı yapmaya hazırlanan şirket, yenilenebilir enerjiye gireceğini de açıkladı.

 

5 milyar dolarlık yatırım

Socar&Turcas CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015’e kadar Petkim Yarımadası’na yapacakları 5 milyar doların üzerindeki yatırımla dünya liginde sınıf atlayacaklarını söyledi. Rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunu sağlayacak bu yatırımın tek noktaya yapılan en büyük yatırım olacağını dile getiren Yavuz, “ 2018’de yurtiçi pazar payını yüzde 40’a ulaştırmak ve yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiyi istihdam etmayi hedefliyoruz ” dedi.

 

Hintli’nin rekorunu kıracak

Kenan Yavuz, rafineri için Petkim’in Socar&Turcas’a, Aliağa’da bin 350 dönüm arazi tahsisi yaptığını kaydederek, şöyle konuştu : “ Rafineri yapmada rekor Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yaparak, 2014 yılında bitirmek istiyoruz. 5 milyar dolarlık yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacağız. Bu yatırımın büyük bölümünü 4 milyar dolarla rafineri oluşturacak. ”

 

2 bin kişiye ek istihdam

Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk de, bu rafinerinin petrokimya sanayisinin ana hammaddesi Nafta ve LPG’yi üreteceğini belirterek, “ Bu yatırımla yıllık kapasite 10 milyon ton olacak. 1500-2 bin arasında ek istihdam sağlayacağız ” diye konuştu. Öztürk, 2010 dahil son 3 yılda Petkim’in 170 milyon dolarlık yatırımla hem teknolojik altyapısını yukarıya çekeceğini, hem de kapasite artırımı ve çevre yatırımları yapacağını, bu yıl planlanan yatırımın 70 milyon dolar olduğunu bildirdi.

 

Yenilenebilir enerji yatırımı

Socar&Turcas ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy da, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak istediklerini ve EPDK’ya başvurduklarını kaydederek, rüzgar enerjisi yatırımına girebileceklerini belirtti.

 

45 yıllık logosunu yeniledi

PETKİM, 45’inci yılını geride bırakırken, logosunu da yeniledi. Socar&Turcas ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, “ 45’inci yılında Petkim’in logosunu değiştirerek dışarıya bakan yüzünü değiştirmek istedik. Mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan logo petrolü de simgeliyor ” dedi.

 

Kerkük - Yumurtalık’ta anlaşma bitiyor, Yıldız ‘İnşallah yenilenir’ diyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük - Yumurtalık ham petrol boru hattının anlaşmasının bu ay sonunda biteceğini belirterek, “ İnşallah yenilenir ve 15 - 20 yıllık bir anlaşma yaparız. Önümüzdeki günlerde tekrar bunu kamuoyuyla paylaşacağız ” dedi. www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 17.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR