Dünya Meteoroloji Günü …

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye nin uzay araştırmaları konusunda geri kaldığını belirterek "Ama geri kalmak demek yakalamayacağız manasına gelmez" dedi.

 

Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu nun katılımıyla Afyonkarahisar da başladı. Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları Afyonkarahisar Korel Termal Otel de gerçekleşti. Kutlama programının açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Türkiye nin aslında küresel iklim değişiklikleri ile mücadelede yeri olduğunu anlatan Eroğlu, "Alnımız açık. Dolayısıyla göğsümüzü gere gere Kyoto ya da taraf oluruz. Ancak şu var. Burada tarihi süreçte Amerika nın yüzde 25, Avrupa Birliği nin yüzde 20, Rusya yüzde 7 gibi büyük mesuliyeti var" dedi.

Bu ülkelerin mutlaka bu konuda ellerini taşın altına koymaları gerektiğini anlatan Eroğlu, her şeyi mesuliyeti olmayan veya az olan ülkelerden beklemelerinin yanlış olduğunu ifade etti. Bu ülkelerin ceplerinde akrep olduğunu belirten Eroğlu, "Ellerini ceplerine atmıyorlar. Meselenin özü budur. Hep maalesef topu taca atıyorlar" dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ ATLASI HAZIRLANDI

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü çalışmalarından da bahseden Eroğlu, DMİ teşkilatının şu an rüzgar enerji potansiyelinin belirlenmesi konusunda güzel çalışmalar yaptığını söyledi. Bu konu ile ilgilenen işadamlarının DMİ ile irtibata geçmelerini isteyen Eroğlu, bu işadamlarına her türlü desteğin verileceğini bildirdi. Güneş enerjisinin şu an Türkiye için ekonomik gözükmeğini dile getiren Eroğlu, çünkü maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti. Çok ekonomik olmamasına rağmen yine de en azından teknolojide geri kalmamak için 50 megavatlık bir güneş enerjisi santralini bir yerde kurmaları gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu : "Teknolojide geri kalmamamız lazım. Bunun içinde güneş enerjisi potansiyelinin en uygun olduğu yerlerin güneş enerjisi atlası hazırlandı. Vatandaşlarımız arzu ederlerse bunu da alabilirler. Devlet Meteoroloji Teşkilatı küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları Devlet Meteoroloji Teşkilatı ile üniversitelerdeki bilim adamlarımız birlikte yürüttü. Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü nün yürüttüğü çalışmalar neticesinde ortaya çıkan raporlara göre ülkemiz Akdeniz ve bilhassa Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkilenecek önemli bölgeler arasında yer alıyor. Bunu suyumuzu iyi bir şekilde kullanarak ve suyu tek elden yöneterek aşabiliriz. Aynı şekilde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve yeni adı Tarım ve Gıda Bakanlığı olacak. Kuraklığa dayanıklı ürünler geliştirilmesi konusunda şimdiden çalışmalar yapması gerekiyor."

 

Türkiye nin uzay araştırmaları konusunda geri kaldığını söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti : "Ama geri kalmak demek yakalamayacağız manasına gelmez. Dolayısıyla biz şimdiden başlayarak uzay araştırmalarında uzay meteorolojisinde yerimizi almamız gerekir. Bu konuda üniversite ile her türlü işbirliğine hazırız."

 

DMİ ye meteoroloji mühendisi talep ettiklerini belirten Eroğlu, "Hakikaten DMİ teşkilatında meteoroloji mühendisine ihtiyaç var. Üniversitelerle ilgili her türlü işbirliğinin yapılmasından yanayım."

 

GÖZLEM İSTASYONLARI KURULACAK

DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar da DMİ olarak ülke genelinde 450 noktada gözlem yaptıklarını ifade etti. Çağlar, tarım ve turizmin yoğun olduğu yerlere ve ilçe merkezlerine 2010-2011 de 200 adet daha Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuracaklarını söyledi.

 

Havaalanlarına kurulan Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi ile uçuşların daha güvenli yapıldığını anlatan Çağlar, fırtına, hortum, kuvvetli yağış, taşkın ve dolu gibi meteorolojik olayların, nerede, ne zaman, ne şiddetle oluşabileceğinin tespit edilmesini sağlayan erken uyarı sisteminin bir parçası olan ileri teknoloji meteoroloji radarlarını kurmaya devam ettiklerini bildirdi.

 

İlk aşamada Ankara-Elmadağ, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir e dört meteoroloji santrali kurduklarını belirten Çağlar, İzmir, Muğla, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon da olmak üzere 6 adet daha radarın kurum çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Çağlar, 10 Ekim 2010 da İzmir ve Muğla radarlarını işletmeye açacaklarını, 200 otomatik gözlem sisteminin de temelini atacaklarını sözlerine ekledi. www.beyazgazete.com / 23.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR