Erdoğan`ın vize isteğine Merkel`den cevap …

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Özellikle iş adamları, öğrenciler ve sanatçılar için uzun süreli vizelerin verilmesi düzenlemesi tabii ki düşünülebilir. Hepimizin menfaati bu yönde dedi.

 

Merkel, Türk-Alman Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmeler açsından var olan engelleri ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi.

 

Angela Merkel, Aynı zamanda çifte vergilendirme anlaşmasının yenilenmesi gerekiyor. Sayın Başbakan Erdoğan ile birlikte biz bu konuyu görüştük. Çok teknik bir konu bir taraftan baktığımızda, ama bu tabii ki olmadığı takdirde çok sayıda dezavantajı da var. Maliye bakanlarımızdan rica edeceğiz bu konudaki maddeleri ele almalarını, müzakere etmelerini. Tabii ki zorluk teşkil eden noktalar varsa, bunları tekrar birlikte ele almak gibi görüş birliğine vardık ki en geç önümüzdeki yıl itibariyle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması sağlanabilsin diye konuştu.

 

Uzun süreli vize

Diğer bir konunun da vize konusu olduğuna işaret eden Merkel, AB ile ilgili tabii Türkiye nin müzakere süreci çerçevesinde çok önemli olan bir konu, Türkiye nin dış sınırları itibariyle güvenliği çok daha iyi bir şekilde temin edebilmesi. Çünkü Türkiye nin birçok ülkeyle dış sınırı var. Burada göçmenler, mülteciler var. Önemli çabalar da tabii Türkiye tarafından sağlandı. Bunu da ben takdir ediyorum. Öbür taraftan tabii geri iade anlaşması çerçevesinde de bir düzenlemeye gitmemiz gerekiyor. Bunlar aslında pratikte hızlandırmamız gereken, yani ekonomi o kadar hızlı dinamik bir şekilde gelişiyor ki bunları da çözmemiz gerekiyor dedi.

 

Merkel, Müzakerenin ilerlemesiyle birlikte ikili olarak da neleri hızlandırabiliriz diye bakmamız lazım. Geri iade anlaşmasını sağladığımız takdirde İspanya ve İtalya nın yapmış olduğunu da yapabiliriz. Yani vize konusundaki şartları özellikle iş adamları, öğrenciler ve sanatçılar için, ki burada İstanbul Kültür Başkenti tabii ki aynı zamanda, uzun süreli vizelerin verilmesi düzenlemesi tabii ki düşünülebilir. Hepimizin menfaati bu yönde ifadelerini kullandı.

 

Merkel, bugün öğleden sonra ortak programları olduğunu, Essen Kültür Başkenti nin temsilcileri ile İstanbul Kültür Başkenti temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kültürel ilişkilerdeki ortak yönlerin ortaya konduğunu söyledi.

 

Merkel, Birileri için kültürel zenginlik, diğerleri için ekonomik ilişkiler ön planda. Özellikle kültür başkenti olan Essen, klasik sanayileşme döneminde kömür ve çelikle birlikte büyüdü dedi.

 

Enerji alanında işbirliği

Enerjiyle ilgili olarak da Merkel, Enerji alanındaki işbirliği çok daha kapsamlı olabilir. Almanya yenilenebilir enerji konusunda çok önemli deneyime sahip. Hukuki dayanağımız da var. Bu konudaki düzenlemeden dolayı Almanya daki talep çok artmıştır. Buradaki orana, toplam enerji içerisindeki yenilenebilir enerjilere baktığımız zaman artışın olduğunu görüyoruz dedi.

 

Merkel, Türkiye ye baktığımız zaman Türkiye güneşi bol bir ülke, burada çok daha iyi teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama güneş enerjisinin önemli derecede sübvansiyona ihtiyacı var. İlk etapta belki Türkiye nin güney bölgeleri ön planda gelebilir. Rüzgar enerjisinde belki henüz daha olması gereken seviyede değil. Bilgi paylaşımında bulunabiliriz. Rüzgar enerjisi konusunda Almanya lider bir ülke, teknoloji bakımından ve Türkiye ile birlikte geliştirmek ister diye konuştu.

 

Türkiye nin toplam enerji altyapısını da yeniden inşa ettiğini söyleyen Merkel, Ama enerji alanı Türkiye de önümüzdeki yıllarda, Türkiye nin ekonomik büyümesiyle birlikte önemli bir konu olacaktır. Bundan dolayı da Almanya bu alanda hem fikirleriyle hem fiilen de Türkiye ye yardımcı, destek olmak ister dedi.

 

Angela Merkel, Dünya genelinde de birlikte hareket etme önerimiz var. Türkiye ile birlikte G20 süreci çerçevesinde AB konusunda, Türkiye ile daha yakın işbirliği konusunda, daha fazla finans regülasyonları konusunda tabii ki bir motor olarak da işbirliği yapılabilir dedi.

 

Nabucco projesi

Erdoğan, enerji konusuna da değindiği konuşmasında şunları kaydetti : Bu konuda Nabucco nun bir ortağı da Türkiye. 3 ana başlığı var enerjinin. Bir tedarikçi, iki transit ve üç tüketici ülkeler. Türkiye, transit ve tüketici ülke konumunda, tedarikçi ülke konumunda değil. Tedarikçi ülkeler acaba hangi yıl itibariyle söz veriyor ? Burası çok önemli. Yatırımlar noktasında da diyorum ki biz onların tedarik etmeye başladığı zamanı mı bekleyeceğiz, yoksa hemen transitle ilgili olarak isale hatlarını döşemeye mi başlayacağız ? Şu anda hala karar ortaya konmuyor.

 

AB den aldığımız bu noktadaki haberler bana göre pek sağlıklı değil. Eğer para gelecekse biz Türkiye olarak her şeye hazırız. Hemen yatırıma varız. Hazırlıklarımız zaten belli. Hatlar nereden gelecek bu da belli. Herhangi bir ön kabulümüz, ön yargımız söz konusu değil. Tedarik noktasında da biz de çalışmaların içerisindeyiz, biz de görüşmeleri aynı şekilde yapıyoruz. Burada ister kuzeyden, ister doğudan, ister güneyden, hepsinden alabileceğimiz doğal gazın süratle Avrupa ya intikali noktasında hazırız. Orada hiçbir endişe söz konusu değil.

 

Bu konuda daha fazla beklenmeden adımların atılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, iş forumunun katılımcıları arasında yer alan Nabucco nun Alman ortağı RWE nin Üst Yöneticisi (CEO) Jürgen Grossmann a da hitap ederek, şu anda enerji komiserinin de bir Alman olduğunu, kendisini de enerji komiseriyle birlikte görüşmeye beklediğini ifade etti.

 

Vize konusu

Almanya ile müteahhitlik sektöründe de önemli adımlar atılması gerektiğine, bu sektörde Türkiye nin dünyada ikinci sırada yer aldığına işaret eden Erdoğan, burada karşılıklı ve üçüncü ülkelerde yatırımlar gerçekleştirilebileceğini söyledi.

 

Erdoğan, Türkiye de 4 bini aşkın Alman firma bulunduğunu ve bir anlamda bu firmaların uluslararası camiada elçilik yaptığını ifade ederek, Türkiye den yapılan ihracattan hem Türkiye nin hem de bu markaların kazandığını, şu anda bu firmaların bulunduğu konumun çok önemli olduğunu kaydetti.

 

Başbakan Erdoğan, İnanıyorum ki yeni bir sıçramaya, özellikle otomotiv sektöründe giriyoruz. Başarılı çalışmaları var, istikrarı var ve bu istikrarı korumaları sayesinde hem markanın itibarını yükseltecekler hem de ülkemizin itibarını yükseltmeye devam edeceklerdir dedi.

 

Vize konusundaki gelişmelere de değinen Erdoğan, İtalya ve İspanya ile biz bu arada bir anlaşma yaptık. Bu da 5 yıllık çok giriş-çıkışlı vize. Bu vize, ticari vize, bu vize akademisyenlerle ilgili, öğrencilere yönelik, sanatçılara yönelik vize. Bir adım atalım dendi ve bu adımları onlarla attık. Mayıs ayında Ruslarla öyle zannediyorum ki aynen Suriye, Ürdün, Libya ile aldığımız vize kararı gibi bir vizeyi Rusya yla da alacağımıza inanıyorum. Temenni ederim ki daha sonra Almanya ile de böyle bir vize kararını hep birlikte alırız. Bunlar tabii kaynaşmayı, dayanışmayı çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Schengen ülkeleri arasında olduğuna göre, Türkiye de Gümrük Birliği üyesi bir ülke olduğuna göre, Gümrük Birliği nden hareketle bu tür bir adımı atabileceğimize inanıyorum diye konuştu ... www.cnnturk.com / finans / 31 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR