Bakan Yıldız, TÜSİAD Yönetim Kurulunu kabul etti.

Bakan Yıldız, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, TÜSİAD Başkanı Boyner in Yönetim Kurulu Üyeleri ve Enerji Çalışma Grubu ile birlikte yaptıkları ziyarette, enerji sektörünü enine boyuna ele aldıklarını, doğal gaz ve elektrik piyasası ile alakalı konuları görüştüklerini söyledi. 9 ayrı kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Yıldız, Bunlardan ikisi bahsettiğim konular. Toplantıda, bu konular üzerinde hem piyasayı hem sektörü hem de birbirini anlayan bir yapı gördüm dedi.

 

Bütün sektör temsilcilerinin iyi bir kanun çıkması, dinamik bir ortamda daha yapıcı ve olumlu ortamın oluşması için katkı sağladığını belirten Yıldız, kendilerinin de hem EPDK hem de ilgili kurum ve kuruluşlarla beraber toplantıda görüşlerini bildirdiklerini anlattı. Yıldız, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ile alakalı daha serbest, daha liberal, daha rekabetçi ve daha sürdürülebilir bir fiyatla bu piyasanın oluşmasını, geçiş dönemlerinin oluşmasını, daha da kısa sürede geçmesini sağlayacak bir mekanizma kurduklarını ifade etti. Bakan Yıldız, Aynı şekilde 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili yapacağımız değişiklikler üzerinde hem dağıtım şirketlerini hem de özel sektörün yatırım yapan ve üretimiyle beraber bunu satabileceği bir mekanizmayı daha da hızlandırıyoruz dedi.

 

TÜSİAD BAŞKANI BOYNER

Ümit Boyner de verimli bir toplantı yaptıklarını, enerjinin Türkiye nin rekabetçi gücü için çok önemli bir konu olduğunu, bütün sanayiyi, birçok sektörü yatay olarak kestiğini söyledi.

 

Enerjinin soğuk savaştan bu yana, dünyadaki yeni düzende, global güç ve kaynak denkleminde çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Boyner, o noktada Türkiye nin dünyadaki jeopolitik önemi ve dış ilişkileri adına enerjinin önemli rol oynadığını kaydetti. Boyner, Mikro olarak bakarsak, enerji cari açığımızın önemli bir parçası. O noktadan hareketle enerji politikaları kamu ve özel sektörün işbirliğiyle Türkiye yi rekabet noktasında daha yukarı götürebilecek öneme sahip diye konuştu.

 

TÜSİAD 2010-2011 programında, enerji konusuna 3 ana noktadan yaklaştıklarını da  belirten Boyner, bunları, enerji sektörünün serbestleşmesi, liberalizasyonu , boru hatları politiği , arz güvenliği olarak sıraladı.

 

TÜSİAD Başkanı, 11 Haziran da TÜSİAD olarak uluslararası düzeyde, özellikle enerji politiğinin

tartışılacağı bir toplantı düzenlediklerini de belirtti.

 

Enerjinin gündemlerinde ciddi yer tutacağını ifade eden Boyner, bugün birincisini yaptıkları enerji sektörü değerlendirme platformunu daha da verimli şekilde kurumsallaştırarak çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

 

BU TARZDA BİR GÜNDEMİMİZ YOK

Bir gazetecinin, bugün bir gazetede, yer alan HES lerde giderlerin arttığı, elektriğe zam yapılacağı haberine ilişkin sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

 

Zam konularında hem basın, hem bakanlık, hem de kurum ve kuruluşlar olarak çok dikkat etmemiz lazım. Çok kolay telaffuz ettiğimiz, çok rahat speküle edilebilecek bir cümle olmaktan çıkarmamız gerekiyor bu kavramı. Şu veya bu gerekçeyle şu anda Hidro Elektrik Santrallerle ilgili öyle bir çalışma olmadığı gibi ama bir başka gerekçeyle de olsa, vatandaşımızın da hassasiyeti üzerinde, çok kolay şeyler söyleyebilecek cümleleri kullanmaktan bence kaçınmamız lazım. Şu anda bu tarzda bir gündemimiz yok.

 

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYININ ARTIRILMASI

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, yeni Doğalgaz Piyasası Kanun tasarısı ve serbestleştirme konusuna ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

 

4646 sayılı kanun tasarısıyla alakalı çalışmalarda hem TÜSİAD ın görüşü olarak hem de kamu, bakanlık görüşü olarak özel sektörün payının daha da artırılmasıyla ilgili temel bir prensip kararı almıştık. Bunu kanun tasarısına da zaten yansıtacağız. Şu anda yüzde 10 lar civarında olan kontrat miktarının minimum yüzde 25 ler civarında olmasını öngörüyoruz. Daha fazla olabilmesinin önünü açacak yapı yine kanun tasarısına derc edilmiş olacak. Eğer yüzde 25 lerden yüzde 40 lara yaptıkları tedarikçilerle anlaşmalar böyle bir zemini oluşturabiliyorsa bu konuya da açık olduğumuzu, herhangi bir sınırlama içinde olmadığımızı... Hatta 2005 yılı içerisinde yapılan ihalede bildiğiniz gibi yüzde 65 lik bir portföyü ihaleye çıkartmıştık ancak biraz önceki bahsi geçen miktar kadar bu realize edilmişti. O yüzden bizim bu konuda piyasanın daha da serbestleşmesi adına, daha da liberal bir piyasa olması adına özel sektörün daha da güçlü bir aktör olarak bu piyasada bulunması adına yaptığımız çalışmaları kanun tasarısına aynı şekilde yansıtmış olacağız. Özel sektörün girmesiyle beraber hem kamunun hem özel sektörün normal vatandaşına, piyasasına, sanayisine yalnızca doğalgaz sattığı bir ortamdan öte daha rekabetçi ve daha ucuz miktarlarda satabileceği bir yapıyı kurmaya çalışıyoruz. O yüzden özel sektörün burada bulunmasının en önemli gerekçelerinden biri rekabetin artması ve kamudan daha uygun fiyatlarla vatandaşımıza ve ihracat yapan, üretim yapan sanayicimize daha uygun fiyatlarla doğalgaz verebilmesidir. Bunları kanun tasarısına derc etmiş olacağız.

 

TÜSİAD ÜYELERİ BU SÜREÇTE YER ALMAK İSTEYECEK

Bir gazetecinin, Türkiye nin enerjide büyük bir özelleştirme hamlesine girdiğini belirterek, TÜSİAD üyelerine ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Boyner, enerji konusunda serbestleşme liberalizasyon konusunu önemsediklerini söyledi.

 

TÜİSAD üyelerinin daha önce olduğu gibi bu süreçte yer almak isteyeceklerini belirten Boyner, şöyle konuştu:

 

Türk sanayinde enerji girdileri çok önemli bir unsur. Rekabetçi gücümüz açısından yapılacak düzenlemelerde özel sektörün önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Şu dönemde, kriz sonrası yaşadığımız bu dinamiklerin en azından biraz daha farklı olduğu dönemde, özel sektör ve kamu işbirliğinin çok önemli olduğunu, hem düzenleme hem finansman bulma konusunda, ne kadar doğru bir özelleştirme planı ortaya koyarsak finansmanı da o kadar kolay buluruz diye düşünüyorum. O açıdan işbirliğine çok önem veriyoruz. Tabii ki bu süreçte çok aktif olmak niyetindeyiz. Onun için buradayız.

 

Anayasa değişikliği çalışmalarının, 9 ayrı kanun tasarısına ilişkin çalışmaları nasıl etkileyeceği, yasama döneminde Meclis ten geçip geçmeyeceği sorusu üzerine Yıldız, bu tasarıların gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra hükümet tasarısı olarak Bakanlar Kurulu na sunulacağını, Nisan ve Mayıs ayları içerisinde ilgili komisyonlarda görüşülerek TBMM Genel Kurulu na ineceğini anlattı. Yıldız, madenle ilgili tasarıda alt komisyonun çalışmalarını bitirdiğini, gelecek hafta 15 Nisan da enerji komisyonunda görüşülüp karara bağlanacağını düşündüğünü kaydetti.

 

Anayasa paketi ile ilgili çalışmaların TBMM Genel Kurulu nda bu ay sonuna kadar tamamlanacağını düşündüğünü ifade eden Yıldız, daha sonra söz konusu tasarıların TBMM de sıra alacağını, belli bir hızla, sıhhatli olarak komisyonlardan geçmiş haliyle Haziran ayında sunmak istediklerini söyledi. Yıldız, hem kanun, hem mevzuat, hem de yönetmeliklerle ilgili bütün mevzuatı bu dinamik ortamda Haziran ayına kadar çözmüş olmaları gerektiğini belirtti.

 

TÜSİAD Başkanı Boyner de bir soru üzerine, dün 20 değişik çalışma grubunun önerisiyle EKK ya gittiklerini, çok verimli bir toplantı yapıldığını söyledi. Toplantı sonunda verdikleri öneriler ışığında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ın çalışma gruplarıyla bakanlıklar ve müsteşarlıklar arasında bir eşleştirme yaptığını anlatan Boyner, iki hafta sonra çalışma grupları ve bakanlıklar, müsteşarlıkların bir araya gelerek değerlendirme yapacaklarını söyledi. Boyner, 30 Haziran dan sonra EKK toplantısını yapmak üzere karar alındığını da belirtti.

 

Anayasa değişiklik paketinde grev konusuna TÜSİAD olarak nasıl baktıkları sorusuna ise Boyner, istihdam konusunda birtakım önerileri bulunduğunu, TÜSİAD ın temel hak ve özgürlüklerin, kolektif özgürlüklerin kullanılmasından yana olduğunu, ancak sendikalar ve çalışmaları konusunda bir şeffaflaşma, yasal düzenleme getirilmesinin faydalı olacağını düşündükleri yanıtını verdi.

 

TÜSİAD, verdikleri paketi gelecek hafta web sitesine koyacaklarını ve basınla paylaşacaklarını kaydetti. www.enerji.gov.tr / 09 Nisan 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR