TUROB, "Yeşillenen Oteller" projesine start verdi

TUROB, şehir otellerinde çevreci yaklaşımı yaygınlaştırmak için planladığı "Yeşillenen Oteller" projesine start verdi. Proje, çevreye sağladığı katkı yanında otellerin elektrik ve su tasarrufunu ciddi oranda arttıracak önlemleri içeriyor. İşte projenin ayrıntıları ...

 

İstanbul da gerçekleştirilen "5.Dünya Su Forumu" kapsamında, TUROB ve Bureau Veritas ortaklığında, süreli olarak gerçekleştirilen "Yeşil Oteller" projesi, TUROB tarafından "Greening Hotels / Yeşillenen Oteller" adıyla uygulanmaya başlandı.

 

Projenin tanıtımı B.W.The President Hotel de gerçekleştirilen bir toplantı ile yapıldı. Toplantıya; TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, Bureau Veritas Belgelendirme Departmanı Operasyon Müdürü Vicdan Uzunoğlu, Bureau Veritas Proje Denetçisi Sinan Yay ile Sultanahmet teki Four Seasons Hotel Teknik Müdürü Kemal Evcioğlu konuşmacı olarak katılırken toplantıyı çok sayıda otelci de izledi.

 

BAKANLIĞIN YEŞİL YILDIZ PROJESİNE RAKİP DEĞİLİZ

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, TUROB olarak kesinlikle amaçlarının Bakanlığın "Yeşil Yıldız" projesine bir rakip çıkartmak olmadığını belirtti. Bakanlığın "Yeşil Yıldız" uygulamasının resort otelleri esas alan bir anlayışla hazırlandığına dikkat çekti. Erdoğan, şunları söyledi :

 

"Bu projenin bakanlığın sunmuş olduğu yeşil yıldız projesine ALTERNATİF bir proje olarak algılanmasını hiçbir zaman arzu etmiyoruz. Yeşil Yıldız ekseriyetle resort otelleri hedef alımış bir proje. Biz daha çok şehir otellerine yönelik bir projelendirme yaptık."

 

Sistemin ciddi bir şekilde uygulanması için dünyaca kabul görmüş bir değerlendirme kurumu olan Bureu Veritas ile çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, "Yeşillenen Oteller" projesinin uygulaması kolay bir proje olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, otelcilerin yüksek olmayan meblağlar ile bunu hayata geçirebileceğini ifade ederken şunları söyledi:

 

"Otellerin bizden belge alabilmeleri için bu kriterlerin hepsini yüzde 100 oranında gerçekleştirmeleri gerekmiyor. Çünkü değerlendirmelerimizde farklı seviyeler kullanıyoruz. Örneğin otelde kullanılan aydınlatma ampullerinin tamamının enerji tasarruflu olması gibi bir talebimiz yok. Bu tarz sınıflandırmalar otelleri de zor durumda bırakıyor. Farklı mekanlar için farklı aydınlatma çözümleri üretilmesi gerekebilir. Biz bu esnekliği sağlıyoruz"

 

ÇEVRE HASSASİYETİ TERCİH NEDENİ OLACAK

Gelişmiş ülkelerde çevre konusundaki hassasiyetin günden güne arttığına dikkat çeken Levent Erdoğan, Hollanda daki tur operatörlerinin 2012 yılından itibaren çevre sertifikası olmayan otellerle çalışmayacakları bilgisini verdi.

 

Otellerin gibi çok basit önlemler alarak ciddi oranda tasarruf sağlayabileceklerini de dile getiren Erdoğan yaptığı sunumda bunları daha ayrıntılı olarak katılımcılarla paylaştı. www.turizmdebusabah.com / 13 Mayıs 2010

-.-

Konaklama Sektör Örgütü Platformu - TUROB

TUROB, 1971 yılında Marmara Bölgesi Turistik Otelciler Derneği (T.O.D) adıyla ve 13 kişi ile kurulmuştur. 1983 yılına kadar faaliyet gösteren bu Dernek Dernekler Kanunu’nun değişmesi üzerine Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

Derneğin kuruluş amacı, turizmle ilgili konular, sorunlar ve çözümler üzerinde bilimsel ve pratik çalışmalar yapmak, bu yönlü çalışmalara katkıda bulunmak, turizmin ve turistik tesislerin turizmin gereklerine uygun gelişmesini sağlamak, bu doğrultuda üyeleri arasında ve turizmle doğrudan ve dolaylı ilgisi bulunan daire, kurum, kuruluş ve kişilerle irtibatı ve koordinasyonu sağlamak ve üyelerini sektör içinde ve dışında temsil etmektir. İstanbul’da turizme hizmet veren 5 ve 4 yıldızlı otellerin ekseriyeti Birliğe üyedirler.

 

Derneğimiz, üyeleri ile yakın bir ilişkide bulunmakta ve kamu tarafından konaklama sektörünü ilgilendiren mevzuat konusunda genelgeler yayınlayarak üyelerini bilgilendirmektedir. Ayrıca Birliğimiz üyeler arasında sosyal dayanışmayı sağlamak ve turizm mevzuatı konusunda bilgilendirmek amacıyla aylık yemekli toplantılar düzenlemekte ve geçen dönem içinde Birliğin faaliyetleri ve iştirak ettiği toplantılar konusunda bir haber bülteni yayınlamaktadır.

 

Birliğimiz turizm sektörünün en önemli kolu olan konaklama bölümünü anayasal bir kuruluş toplayacak olan Türkiye Turistik Otelciler Birliği kanun taslağının hazırlanmasında öncülük yapmış ve bu konuda çalışmalara devam etmektedir.

 

Birliğimiz, üyelerine tanıtma kartı hazırlayarak Ülke ve Uluslararası turizm faaliyetlerinde geçerlilik sağlayan bir hüviyet kartını ilk defa hazırlanmıştır ve bu kartlar her iki yılda bir yenilenmektedir. Turistik tesislerin Birliğimize üye olduklarını belli eden özel bir plaket hazırlanmış ve üyelerimize giriş kapılarına asılmak üzere dağıtılmıştır.

 

Birliğimiz ülkemizde ilk defa konaklama sektöründe en fazla döviz getiren turistik işletmelere özel bir törenle konaklama sektöründe ilk Altın Anahtar Plaketini 1993 yılında vermiştir.

 

Amaç :

-Otellerin turizme katkı sağlayacak tüm imkanların yine oteller ve turizmi geliştirecek şekilde reorganize etmek,

-Geliştirme, pazarlama ve teşvikler konusunda çalışmalar yapmak,

-Bakanlık ve sektör kuruluşlarıyla konusunda çalışmalar yapmak,

-Bakanlık ve sektör kuruluşlarıyla işbirliği yaparak Bakanlığa ve sektöre yol gösterici raporlar hazırlamak,

 

Görev :

-Sektör içindeki yerini ve ağırlığını hissettirecek anketlerden elde edilecek sonuçları Çalışma, Maliye, Ekonomi Bakanlıkları ile kamuya duyurmak,

-Yabancı ve yerli yatırımları yönlendirecek projeler hazırlatmak,

-Otel bina ve tesisleri, haklarındaki standartları kendince belirleyerek Bakanlığa empoze etmek,

-Sektörün diğer temsilcileri ile işbirliği yapmak,

-Otellerin ve tesislerin tasnifini yaparak bunların tanıtımında etkin rol oynamak.

www.turob.com / Mayıs 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR