Mezitli Güneş Kenti olmak istiyor

Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşunu binlerce yıldır sessizce izleyen antik liman kenti Soli Pompeipolis, Güneş Festivali ne ev sahipliği yapacak.

 

Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşunu binlerce yıldır sessizce izleyen antik liman kenti Soli Pompeipolis, Güneş Festivali ne ev sahipliği yapacak. Mersin in merkez ilçe Mezitli Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenecek olan festivalde güneş enerjisine vurgu yapılacak.

 

21 Haziran Dünya Güneş Günü etkinlikleri kapsamında Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi ile ortaklaşa düzenlenecek olan festivalle ilgili İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, festivalle Mezitli nin tarihi ve kültürel değerlerini gün ışığına çıkartmak istediklerini belirtti. İlçenin geçmişte güneş kenti olarak anıldığını ifade eden Yıldırım, yenilenebilir enerji kaynağı olarak öne çıkan güneşin kamuoyuna daha iyi anlatılabilmesi adına Güneş Festivali düzenleyeceklerini söyledi. Dünya Güneş Günü etkinlikleri kapsamında 19-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale binlerce yıldır güneşin doğuşuna sessizce tanıklık eden Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti nin ev sahipliği yapacağını belirten Yıldırım, "Bu bir başlangıç. Mutlaka eksikliklerimiz olacaktır. Ama bunları zaman içerisinde giderip, bundan sonra yapacağımız etkinlikleri daha iyi bir noktaya taşıyabilmenin çabası içinde olacağız. Dünya Güneş Günü 21 Haziran Pazartesi gününe denk gelmesi nedeniyle festivali 19-20 Haziran tarihlerine alarak, daha fazla katılım sağlamayı amaçladık" dedi.

 

Festivalin ilk gününde güneş enerjisiyle ilgili iki ayrı konferansın yapılacağını kaydeden Yıldırım, akşam da Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti nde eğlence programı yapılacağını söyledi. İkinci günü Moğollar müzik topluluğunu Mersin deki hayranlarıyla buluşturmak istediklerini dile getiren Yıldırım, tüm bu etkinliklerde antik kentteki tarihi yapıların zarar görmemesi için büyük bir hassasiyet ve titizlik göstereceklerini vurguladı. Soli Pompeipolis in tüm yönlerinin ortaya konularak, söz konusu

değerlerin korunması adına festivalle birlikte kamuoyunda bir bilinç de oluşturmak istediklerini anlatan Yıldırım, konuyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Yıldırım, "Güneş enerjisinden daha fazla faydalanılabilmesi noktasında halkın da harekete geçirilmesi, bu konuda kamuoyunda bir bilinç oluşturulması şart. Ne yazık ki yılda yaklaşık 300 gün boyunca güneşlenme fırsatına sahip olan Mersin de güneş enerjisinden yeterince faydalanamıyoruz. Bu çok ciddi bir eksiklik. Artık bu duruma son vermemiz gerekiyor. Makina mühendisleri festival kapsamında hem teoride hem de pratikte güneş enerjisini halkımıza anlatarak, onlara görsel bir şölenle birlikte güneş enerjisinin faydalarını ve kullanım alanlarını anlatacak. Umarım amacımıza ulaşırız" diye konuştu.

 

Güneş enerjisiyle ilgili başlattıkları çalışmaların sadece festivalle sınırlı kalmayacağının altını çizen Yıldırım, belediye  olarak  güneş enerjisinden azami ölçüde yararlanabilmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda çeşitli proje ve çalışmaları hayata geçirmek istediklerini ifade eden Yıldırım, ilgili oda ve kuruluşlarla bir araya gelerek değerlendirme toplantıları yaptıklarını, hayata geçirilebilecek proje ve çalışmalara gereken desteği verdiklerini sözlerine ekledi. www.beyazgazete.com / 09.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR