Amsterdam Enerji Borsası’ndan Türk Enerji Piyasalarına Destek

Amsterdam Enerji Borsası (APX) Türkiye’de Enerji Piyasasının Oyuncularını Eğitiyor

 

Avrupanın en büyük enerji borsalarından biri olan APX-Endex (Amsterdam Enerji Borsası), CEVI (Center For Energy and Value Issues) ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasları Araştırma Merkezi işbirliği ile Eylül ve Şubat aylarında Ankara ve İstanbul’da açılacak birer haftalık  “CEVI Enerji Okulu” eğitim programları ile Türk özel sektör ve kamu sektörünün uzmanlarını eğitecek. Eğitimlerde Türkiye Elektrik İletimi A.Ş. (TEIAŞ)’da katkı vererek yeni gelişen Türk Elekrik Piyasasının çalışma sistemini  anlatacak. Programa ayrıca  çok sayıda Türk ve yabancı eğitmen  da katılarak enerji piyasalarının gelişimi ve serbest piyasa koşulları altında çalışma koşulları tartışılacak.

 

Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Araştırma Merkezi müdürü ve rektör yardımcısı  Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, son yıllarda hızla serbestleşen Türk enerji piyasalarının devletçi bir yapıdan rekabetçi bir yapıya geçerken piyasaların sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi için üniversitelerin üzerine önemli görevlerin düştüğünü belirtmiş ve Hacettepe Üniversitesi’nin ekonomi ve finans alanındaki birikimlerini, alacağı uluslararası destekle enerji piyasalarına yönlendireceğini ifade etmiştir. Prof. Kazdağlı, Türk enerji piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin çoğunun bu alana yeni girdiğini ve sektörde uzman açığı olduğunun altını çizerek, amaçlarının bu alandaki uzman eğitimine katkı vermek olduğunu söylemiştir.

 

Center For Energy and Value Issues (CEVI), Avrupa Birliği, Avustralya ve Türkiye’deki seçkin üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerinin kurduğu uluslararası bir dernek olup enerji piyasaları alanında faaliyet göstermektedir. CEVI’nin başkan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Baha Karan CEVI’nin amacının uluslararası düzeyde enerji piyasalarının gelişimine katkı veren kuruluşları biraraya getirerek işbirliğini güçlendirmek, araştırma, eğitim ve yayın  konusında çalışmalar yapmak olduğunu ifade etmiştir. İlk aşamada APX’in bilgi birikimini Türk enerji piyasası oyuncularına aktaracaklarını belirterek, “CEVI Enerji Okulu” projesini uluslararası bir yapıya çevirerek başka ülkelerde de hayata geçirmek için çalıştıklarını söylemiştir. Eğitim programından daha fazla bilgi almak isteyenlerin için web sayfasına ulaşılması (www.centerforenergyandvalue.org) veya mbkaran@hacettepe.edu.tr posta adresine başvurulması gerekmektedir.

 

APX-ENDEX, Hollanda, İngiltere ve Belçika’da spot ve vadeli piyasalar üzerine faaliyet gösteren Avrupanın en önemli ve deneyimli enerji borsalarından biridir. 1999 yılından bu yana kuzey batı Avrupa’da elektrik ve gaz alanında etkin, saydam ve emniyetli bir işlem sistemi kurarak, enerji piyasalarının serbestleşmesine ve entegre olmasına katkı vermektedir. Avrupanın giderek daha fazla entegre olması ile borsa üyeleri, diğer enerji borsaları ve bağımsız iletim şirketleri ile işbirliğini geliştirerek bölgesinde sınır ötesi enerji ticaretini geliştirerek önemli ölçüde entegrasyon sağlamıştır. Bu yolla İngiltere, Belçika ve Hollanda’nı Kuzey Avrupa, Almanya ve Fransa ile işbirliğine girerek büyük ve likit bir Avrupa Enerji Borsası kurulmasına katkı vermektedir. Halen 412 TWh büyüklüğünde bir enerji gücünü yönetmekte ve 15 farklı ülkede 300’ü aşan üyesi ile çalışmaktadır. www.gunesdergisi.com / 27 Temmuz 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR