GÜNEŞ doğuyor

Türkiye de birçok alanda tercih edilen güneş enerjisini keşfeden Anadolu insanı, kendisine hem kolaylık hem de ekonomik tasarruf sağlayan güneş enerjisi ile çalışan sistemleri tercih ediyor, köylerde özellikle güneş enerjisiyle çalışan su ısıtma sistemleri yaygınlaşıyor.

 

Orta Anadolu nun tarım ve hayvancılığın yanında ormancılık faaliyetlerinin de yapıldığı Yozgat ta, orman köylerinin ormanlık alanlardaki baskısını azaltmak amacıyla 2006 yılında pilot köy ilan edilen 4 köyde 16 haneye kurulan güneş enerjisiyle çalışan su ısıtma sisteminden köylülerin memnun kalması talebin artırdı.

 

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Or-Köy kapsamında 2006-2009 yılları arasında il genelinde 31 köydeki 805 haneye güneş enerjili ısıtma sistemi kurdururken bu yıl 16 köyde 462 konuta daha güneş enerjili su ısıtma tesisin kurulmasını planladı. Orman köylerindeki bu gelişme diğer köyleri de harekete geçirdi.

 

İl genelindeki köylerin tamamına yakınında güneş enerjili ısıtma sistemi kullanılmaya başlanırken Sorgun ilçesinin Küçük Köhne Köyü Muhtarı Osman Arslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin çok rahat ve kullanışlı olduğunu bildirdi. Arslan, 24 saat suyumuz akıyor, köyümüzdeki tüm evlerde sistem kurulu. Daha önce sıcak su ihtiyacımızı karşılamak üzere ocaklar kurup, odun yakıyorduk, şimdi öyle bir derdimiz yok. Musluğu açıyoruz, sıcak suyu isteğimiz kadar kullanıyoruz, diğer durumdan daha ekonomik ve zahmetsiz dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİLİ OCAK

Yozgat kırsalında güneş enerjisi sadece su ısıtma sisteminde kullanılmıyor. Bozok Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan ve İzmir de yarışmaya katılan güneş enerjisiyle çalışan otomobili geliştirme çalışmalarının yanı sıra güneş enerjisinden yararlanılarak sulama, okulun elektrik enerjisini karşılama gibi sistemlere yönelik çalışmalarda yürütülüyor.

 

Tarihte kayıp şehir Pteria antik kentinin izlerinin bulunduğu Kerkenes Dağı eteklerindeki Sorgun ilçesinin Şahmuratlı köyünde 2008 yılında Birleşmiş Milletler (BM) fonundan 35 bin dolar kaynak sağlanarak, kullanılmayan televizyon çanak antenlerinden yararlanılarak yapılan Güneş Ocakları geliştirilerek, daha kullanışlı hale getirilmeye çalışılıyor.

 

Kerkenes dağındaki kazı çalışmalarını yürüten ekip üyelerinden mimar Françoise Summers in girişimleri sonucunda Özge Gökçe tarafından geliştirilen projesiyle yapılan Güneş Ocakları köyde kullanılıyor, güneş enerjisinden yararlanılarak, her türlü yemek pişirilebiliyor. Güneş ışınlarını tek bir noktada toplayıp yüksek ısı elde edilmesi esasına göre çalışabilen sistem sayesinde güneş ışığından başka hiçbir kaynağa gerek duymaksızın, ocağın odağına yerleştirilen tencere 130-140 dereceye kadar ısıtılabiliyor.

 

Şu an güneşin yönüne göre el yordamı ile yönü ayarlanılabilen Güneş Ocaklarının daha kullanışlı hale getirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Sistemin, insan gücüne ihtiyaç duyulmaksızın, depolayacağı güneş enerjisinin yardımı ile güneşin yönüne göre hareket etmesi yönünde çalışmalar yapıldığı öğrenildi. AA / 09.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR