GE nin 200 milyon dolarlık açık inovasyon yarışması sonuçlandı

General Electric (GE) 200 milyon dolarlık açık inovasyon yarışması olan "GE Ecomagination Challenge: Şebekeye Güç Verme" kapsamında inovasyon ödülü kazanan beş fikri açıkladı.

 

Temmuz ayında başlayan Yarışma, GE nin açık işbirliği yoluyla yeni nesil elektrik şebekesinin geliştirilmesine ivme kazandırılması ve küresel enerji dönüşümünün sağlanması için benimsediği ecomagination taahhüdünün bir parçası.

 

Inovasyon Ödülü nü kazananlar; daha akıllı, daha temiz ve daha verimli elektrik şebekeleri geliştirilebilmesine katkı sağlamak için fikirler sundular ve yarışmanın girişimci ruhunu temsil ettiler. Kazananlar yarışma danışmanı, Wired dergisi Baş Editörü Chirs Anderson, GE üst düzey yöneticileri ve önde gelen akademisyenler ve teknoloji uzmanlarından oluşan bağımsız bir hakem heyeti tarafından belirlendi.

 

Ödüle layık görülen fikirler şunlar:

 

* Hafif ve şişirilebilir rüzgâr türbini.

 

* Rüzgâr türbini kanatlarındaki buzlanmaları anında çözerek yavaşlamalarına ya da tamamen durmalarına engel olan bir teknoloji.

 

* Kendi enerjisini kendi üreten akıllı su sayacı.

 

* Çift yönlü iletişimli şebeke izleme ve rüzgâr ve güneş enerjisi çiftliklerindeki trafo merkezlerinin otomasyonunu sağlayan siber-güvenli ağ altyapısı teknolojisi.

 

* Aşırı yüklenmiş şebekelerden kaynaklanabilecek kısa devreleri ve elektrik kesintisi problemlerini enerji akışı ve gücü üzerinde hassas kontrol sağlayarak çözen teknoloji.

 

Yarışma nın sunduğu açık inovasyon platformunda yaklaşık 4.000 fikir üretildi ve 150 den fazla sayıda ülkeden gelen 70.000 girişimci arasında 10 hafta süren güçlü bir iletişim sağlandı. GE önde gelen dört risk sermayesi şirketi olan Emerald Technology Ventures, Foundation Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byer ve RockPort Capital ile yenilenebilir enerji, şebeke ve çevre dostu evler / binalar kategorilerinde inovasyon fikirlerinin sunulmasını isteyen yarışmayı yaratmak ve hayata geçirmek için ortaklıklar kurdu.

 

GE nin Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Pazarlama Bölümü Başkanı Beth Comstock, "Yarışma yı gelişimin her aşamasında yeni fikirlerin ortaya konmasını ve inovasyonu teşvik etmek için başlattık. Şebekemizi modernize etmek için ilk adım yeni fikirler ortaya koymak ve bunları oyunun kurallarını değiştirecek teknolojilere dönüştürmektir ve yarışma bize ortada pek çok iyi fikir olduğunu gösterdi. Düşüncelerdeki akılcılık ve sunulan inandırıcı işmodelleribu ödüllü fikirleri öncü girişimciliğin örnekleri yapıyor," dedi.

 

İnovasyon Ödülü ne layık görülen beş kazanının her biri fikirlerini geliştirebilmek için kullanacakları 100.000 dolar kazandı. Bunlar:

 

· Capstone Metering: Akıllı SuSayaçları: Capstone Metering asırlık su sayacı teknolojisine uzaktan iletişim teknolojisini entegre etmektedir. Şirketin sunduğu Intelli H2O çözümü çalışmak için ihtiyaç duyduğu gücü kendi sağlamakta ve gerçek zamanlı susistemiyönetimini mümkün kılmaktadır. Bu sayede su israfı azaltılmakta ve su sayaçlarının manuel olarak okunması zorunluluğu da ortadan kaldırılmaktadır.

 

· ElectricRoute: Elektrik Şebekesi için Güvenli İletişim Ağı: Trafomerkezinin elektrik şebekesindeki önemli yerinin farkında olan ElectricRoute iletim ve dağıtım sistemleri için iletişim geçiş noktası geliştirdi. Sunduğu siber-güvenli iletişim ağı altyapısı yedek sensörlere veTrafo merkezinin içerisine yerleştirilmiş binlerce bakır tele olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

 

· GridON: Elektrik Şebekelerinde Güç KalitesiniKoruma: GridON elektrik şebekesini akım dalgalanmaları ve elektrik kesintilerine karşı korumak için bir kaçak akım sınırlayıcısı geliştirerek şebekenin güvenilirliğini artırdı ve ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarından yük ve enerji üretiminde artışı mümkün kıldı.

 

· IceCode: Rüzgâr Türbini Kanatlarında Buzlanmayı Önleme ve Giderme: Doğanın en güçlü bağlarından birini kırmak için yola çıkan IceCode un sunduğu teknoloji buzları içeriden dışarıya ısı uygulayarak yüksek güçlü darbe yöntemiyle bertaraf eder. Bu teknolojinin rüzgâr türbinlerinde uygulanması buzlanmayı önlemek için kullanılan enerjiden önemli ölçüde tasarruf sağlar ve buz temizleme ve denetim esnasında çalışmaya ara verilmesi gereksinimini ortadan kaldırır. Bu teknoloji Dartmouth College ile birlikte geliştirilmiştir.

 

. WinFlex: Şişirilebilir RüzgârTürbinleri: WinFlex rüzgâr türbinleri için kompozit malzemelerden yapılmış hafif, esnek ve ucuz kumaş şeritleri kullanarak pervaneler üretmektedir. Bu esnek pervane tasarımı kurulum maliyetlerini en az yüzde 50 oranında düşürmekte ve yatırım getirisini ek desteğe gerek kalmadan üç - dört yıla indirmektedir.

 

Chris Anderson, "Bugün şebekelerimizin olduğu yer internetin bir nesil önce bulunduğu yerdir ve sundukları etkileşim potansiyeli hâlâ büyük ölçüde değerlendirilmemiş durumdadır. İnternete uyguladığımız gibi birlikte çalışmanın gücünü kullanarak, teknolojiye açık erişimi sağlayarak ve sayıları muazzam şekilde artmış olan girişimcilerin gayretleriyle şebekelerimizi daha akıllı ve verimli hale getirebiliriz. Yarışma bu işe ivme kazandırmak için tasarlandı ve bizlere gösterdi ki iyi fikirler her yerden gelebilmektedir. Ve bize gelen fikirler hem sayı hem de kapsam genişliği bakımından gerçekten ilham vericiydi," şeklinde konuştu. www.geleceginenerjisi.com / 30 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR