2m/s Rüzgar Hızında Enerji Üreten Dünya daki 500 kW lık ilk Rüzgar Türbini

 

500 kW lık rüzgar türbini 16m kanat uzunluğuna 40m kule uzunluğuna sahip 2m/s rüzgar hızında bile elektrik üretebiliyor. Bostaş Enerji nin üretmiş olduğu rüzgar türbinleri aerodinamik üstünlüğünün yanı sıra dayanıklılık konusunda da rakiplerine kıyasla üstün. 2,5kW lık rüzgar türbinlerinden 1MW lık rüzgar türbini üretebilen Bostaş Enerji müşterilerine 3+2 yıl parça ve servis garantisi sağlıyor.

 

Makine mühendisi Yücel Hökelek e ait patentli "Yücel" kanat profili dünyada bu alandaki 3 modelden biridir. Kanat profili kullanıldığı tüm rüzgar türbinlerinin verimliliğini %40 ın üzerinde artırıyor ve yatırımın amortisman süresini dünyada rakibi olmayacak düzeyde kısaltıyor.

 

Yücel Hökelek in 1989 da icat ettiği rüzgar türbini, %40 daha fazla enerji üretebiliyor fakat kendisine tam 20 yıl boyunca kimse sahip çıkmamış hatta bakanlık kapısından bile kovulmuş. Yaptığı buluşa ait patenti ancak Avustralya kanalıyla alabilen Hökelek in hayatı Bursalı iş adamı Şinasi Güneş ile tanışmasıyla değişmiş.

 

Rüzgar enerjisi alanında yepyeni bir dönem başlatan Yücel Hökelek in patentli türbininin üretimi, Bostaş Enerji nin Ankara OSB deki fabrikasında gerçekleştiriliyor.

 

BES-500 Rüzgar Türbini Özellikleri

TEKNİK BİLGİLER

Kapasite

500 kw

Kanat çapı

41 m

Hub yüksekliği

50.75 m

Başlama rüzgar hızı

2 m/s

Nominal rüzgar hızı

10.5 m/s

Boşa çıkış rüzgar hızı

30 m/s

KANAT

Tip

Açı ayarlı pervane devir ayarlı

Profil

YÜCEL ikili

Dönüş yönü

Saat ibresi yönü

Kanat sayısı

3

Kanat malzemesi

Vinil-ester

Açı kontrolu

3 kanat uyumlu açı sistemi (Pitch kontrol)

www.limitsizenerji.com / Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR