BÜYÜKKÖY, GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİNİ KABUL ETMEDİ

Antalya nın Korkuteli ilçesine bağlı Büyükköy kasabasının kalkınmasına büyük katkı sağlayacak bir yatırım için, Belde halkı ile 3 kez görüşen ve Dünyanın en büyük güneş enerjisinden elektrik üretim sistemi kurucusu olan WIRSOL SOLAR A.Ş. nin yatırımını belde halkı geriye çevirdi.

 

Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, kasabanın kalkılması için önemli bir yatırım olan Dünyanın en büyük güneş enerjisi projesini kasaba halkının kabul etmediğini söyledi.

 

Firma yetkilileri ile 3 kez kasaba halkına anlatan Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, "WIRSOL SOLAR A.Ş. şirketinin yatırım yapması için gerekli konuşmaları ve yazışmaları yaptık. Firma yetkilileri beldemize gelerek köylülerimiz ile 3 kez toplantı yaptı. Doğa dostu olan bu sistem sayesinde köyümüzün geliri katlanırken 3. sınıf tarım arazilerimiz değerlenecek, 400 gencimiz devamlı iş sahibi olacaktı. Şirket belediyemize de araç gereç olarak da katkı sağlayacak. Sistemin kurulduğu tarlalar hayvancılık yaparak da değerlendirilebileceğini anlattı. Ancak Kasaba halkı kasabaya bu tür yatırımın yapılmasına karşı çıktı" dedi.

 

Sistemi kurmak için 3 bin 500 dekarlık bir alan kiralanması konusunda kasaba halkından yer kiralanması konusunda konuşmaların yapıldığını belirten Dinçay, "30 yıllık kira parası peşin olarak tarla sahiplerine ödenecekti. Ancak kasaba halkı bunu kabul etmedi. Büyükköy için bu yatırımın büyük bir fırsat olduğunu da belirttik. Beldemiz için büyük bir fırsat, bu fırsatı kaçırmamak gerekiyordu. Bundan sadece beldemiz değil Korkuteli nin de büyük karı olacaktı."

 

WIRSOL SOLAR A.Ş. nin yönetim kurulu Başkanı Muandis Çelik, "Biz Büyükköy Belediye Başkanı ile projemizi kasaba halkına anlattık. 3 bin 500 metrekarelik bir alan talep ettik. Bu alana enerji sistemlerimizi kurup elektrik üreterek, elde edilen elektrikten hem belde halkı, hem belediye ve çevre belde ve köylerde faydalanacaklardı. Ancak bu yatırımı belde halkı bir türlü kabullenemedi. Biz belde halkından sadece yer talep ettik. Kiralayacağımız arsamızın bedelini 30 yıl peşin olarak ödeyecektik. Ama bizi belde halkı anlayamadı. Büyükköy halkı 500 milyon Euro luk yatırımı geri tepti. Biz belde halkından bu büyük projeye destek olmalarını istedik. Ayrıca Beldeye yapılacak olan bu yatırım tüm Türkiye ye örnek olacaktı" dedi. İHA / Antalya / 18 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR