Türkiye Elektrik İletim, rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediğiilk grup için ihaleye çıktı.

 

Türkiye Elektrik İletim, rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediğiilk grup için ihaleye çıktı ve ihale tarihini 15 Şubat olarak belirledi. 686 MW için ihaleye çıkılacak.

 

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), rüzgar enerjisine yatırım için çalışan şirketlerin merakla beklediği ihale sürecini başlattı. TEİAŞ, rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediği ilk grup için ihaleye çıktı ve ihale tarihini 15 Şubat olarak belirledi.

 

12 santral ihalesi

Edinilen bilgiye göre ihale birden fazla isteklinin bulunduğu ilk gruptaki 12 santral ve toplam 686 MW lık kapasite için gerçekleştirilecek. İhale ilanına göre rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış lisans başvurularından aynı bölge ve/veya aynı trafo merkezi için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanları belirlemek için aynı gün yarışma gerçekleştirilecek. Projeler şöyle: Dursunbeyli (30 MW), Gerkonsan (60 MW), Germencik (150 MW), Alaşehir (50 MW), Kaynarca (15 MW), Kilis (50 MW), Kuşadası (45 MW), Milas (90 MW), Silivri (90 MW), Söke (60 MW), Taşucu (9 MW)ve Tokat OSB (37 MW).

 

2016 yılına dikkat

Öte yandan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, TEİAŞ tarafından hazırlanan "Türkiye Elektrik Enerjisi 10 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonunu (2010-2019) onayladı. Bu rapora göre gerekli adımların atılmaması durumunda 2016 yılında elektrik arzı talebi karşılayamayacak. Türkiye nin enerji talebi 2019 a kadar yıllık yüzde 5 ile yüzde 7.5 arasında değişen oranlarda artacak.

 

ÖZEL DAĞITIMCILAR YABANCI ORTAK ALIR

Ernst&Young Türkiye, 2010 yılıyla ilgili birleşme ve satın almalarla ilgili raporunu dün açıkladı. Burada bir konuşma yapan Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye de 2010 yılında ve bundan sonraki dönemde ağırlıklı olarak elektrik üretim, otoyol köprü özelleştirmeleri, İGDAŞ, İDO satışları gibi işlemlerin gündem yaratabileceğini söyledi.

 

2011 de 25 milyar $

Türkiye nin, kriz döneminde yabancı yatırımcılar nezdinde çekiciliğini devam ettiren, hatta arttıran sayılı ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Cantekinler, "Elektrik dağıtım özelleştirmelerini alan şirketlerin önümüzdeki dönemde konsorsiyuma gideceklerini ve bazı yabancı ortaklar alacağını düşünüyorum" dedi.

 

Senem Başyurt da, Türkiye den yurtdışında satın alma ve iş yapma konusunda talebin gittikçe arttığını belirtti. Rapora göre ayrıca 2010 da 30 milyar dolar olan birleşme ve satın almalar, seçime rağmen 2011 yılında da hız kesmeyecek ve yaklaşık 25 milyar dolar civarında olacak.

www.bugun.com.tr

13.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR