Enerji Bakanı Yıldız: 8 Yılda Üretilen Enerji Bir Buçuk Keban Barajına Eşit

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 10 yıllık dönemde enerji talebi en çok artan ülkeler arasında Türkiye nin Çin den sonra ikinci ülke olduğunu açıkladı. Bakan Taner Yıldız, bu nedenle enerji üretiminde yatırımlara ve araştırmalara önem verdiklerini hatırlatarak, barajlı Hidroelektrik Santralleri (HES) hariç akarsu santral gücünün ve sayısının artırıldığına dikkat çekti. Bakan, 2002 yılında 771 megavat düzeyindeki akarsu santrali kurulu gücün, Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Kanunu ile birlikte ivme kazandığını ve 2 bin 460 megavata yükseldiğine işaret etti. Yıldız, akarsu tipi santrallerin tam bir buçuk Keban barajına eşit olduğunu ifade etti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ın, enerji ve enerji ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında, Genç Sanayici ve İşadamları Derneği nin çıkardığı Bakış adlı dergisinin son sayısında değerlendirmesi yayımlandı.

 

Bakan Yıldız, dünyada ve Türkiye deki enerji talepleri ile yatırımlar konusunda bilgiler verdi. Bakan, dünyanın enerji geleceği ile ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Mevcut politika ve önlemlerde değişikliğe gidilmezse, küresel enerji talebi gelecek 5 yılda her yıl ortalama yüzde 2.5 yükselecek. Sadece iklim değişikliği için değil aynı zamanda enerji sisteminde artan sorunlar ve bunun ekonomi üzerindeki muhtemel etkileri nedeniyle, atmosferdeki karbondioksit miktarının 450 ppm (her milyondaki partikül miktarı) seviyesinde istikrara kavuşması gerekiyor. Şu anda 80 Dolar seviyesinde olan petrolün varil fiyatı muhtemelen 2015 yılına kadar 100, ve 2030 yılına kadar da 190 dolara çıkacak. Bu, enerji sistemimiz için hiçbir şey yapmazsak başımızın dara düşeceği anlamına geliyor."

 

Türkiye nin OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışı en hızlı olan ülke konumunda olduğunu hatırlatan Bakan Taner Yıldız, "Ülkemiz, elektrik ve doğalgazda Çin den sonra en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumunda olmuştur." dedi.

 

YEK Kanunu ile birlikte yatırımlarda artış olduğuna işaret eden Yıldız, bu yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Barajlı HES hariç yenilenebilir enerji kaynakları kurulu gücünün toplam kurulu güç içindeki payı 2002 yılı sonu itibarıyla yüzde 2.5 düzeyinde idi. Şu an itibarıyla yüzde 8 düzeyine ulaşmıştır. 2002 sonunda 771 megavat düzeyinde olan akarsu santrali kurulu gücümüz, YEK yasasının verdiği ivmeyle üç buçuk kat artarak 2 bin 460 megavata yükselmiştir. O günden bugüne yapılan sadece akarsu tipi santraller tam bir buçuk Keban Barajına eşittir. Toplam hidrolik kurulu gücümüz ise aynı yıllarda 12 bin 240 dan 15 bin 140 megavata çıkmıştır."

 

Bakan Taner Yıldız, Güneydoğu Anadolu daki Dicle ve Fırat nehirleri üzerinde GAP projesiyle enerji üretimi için toplam kapasitesi 7 bin 500 megavat olan 19 adet barajın yapımının planlandığını ve bunların yaklaşık dörtte üçünün bitirildiğine işaret etti. Tüm GAP projesinin ise 2013 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bakan Taner Yıldız, nükleer güç santralleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, Uluslar arası Enerji Ajansı nın projeksiyonlarına göre 2007 ile 2030 yılları arasında dünyada nükleer güç santrallerinin kurulu gücünün yüzde 28 oranında artış göstereceğine dikkat çekti.

Kayseri (Cihan Haber Ajansı)

31 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR