Enerji Kaynakları Kullanılmayı Bekliyor

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi yaptığı araştırmada Türkiye`nin yıllık ortalama 210 milyar kilovat saat olan enerji tüketimi mevcutken, 48 milyar kilovat saatlik rüzgar enerji potansiyelinin 50`de birini, 150 milyar kilovat saatlik hidrolik enerji potansiyelinin yarısını kullanıyor.

 

Sinop`un turistlik ilçesi Gerze`de, Ukrayna ve Rusya`dan satın alınacak ithal kömürle çalışacak 1200 MW`lık termik santral kurulmak için yürütülen çalışmalar kapsamında ESM, yurtdışı enerji bağımlılığı ve yurt içi elektrik tüketimi ile araştırmasını paylaşarak dış bağımlılık ve çevre kirliliğine dikkat çekti.

 

Enerji çalışması hakkında bilgi veren ESM Yönetim Kurulu üyesi Erdinç Şimşek, 2000 yılında yerli enerji kaynaklarının, enerji tüketimini karşılama oranının yüzde 33 iken, 2010 yılında bu oran yüzde 27.6`ya gerilediğini söyledi. Enerjideki bağımlılığın son 10 yılda yüzde 67`den, yüzde 72,4`ye çıktığını ifade eden Şimşek, enerjideki dışa bağımlılığın yüzde 5,4 artığına dikkat çekerek, Gerze`ye kurulması düşünülen termik santralin yakıtı tamamen dışarıdan karşılanacağından, dışa bağımlılığı daha da artacağını vurguladı.

 

Enerji ihtiyacının karşılanması için öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğine vurgu yapan Şimşek, Türkiye`nin yıllık enerji tüketiminin 2010 yılında 210 milyar kilovat saat olduğunu hatırlatarak, "Rüzgar enerji potansiyeli yıllık 48 milyar kilovat saattir. Bugüne kadar henüz 1/50 si devreye sokulmuştur. Hidrolik enerji potansiyeli yıllık 150 milyar kilovat saattir. Bunun yarıdan fazlası beklemektedir. Güneş enerjisi potansiyeli yıllık 380 milyar kilovat saattir. Sadece bu bile enerji tüketimimizin iki katıdır. Jeotermal enerji potansiyeli yıllık 10 milyar, biyoenerji yıllık potansiyeli yıllık 5 milyar kilovat saattir. Daha önceleri de defalarca ifade ettiğimiz gibi Türkiye`nin ithal kömür yakıtlı termik gibi, nükleer gibi halkın sağlığını ve geleceğini tehdit eden kirli enerji yatırımlarına ihtiyacı yoktur. Yenilenebilir enerji kaynaklarına bir an önce hız verilmelidir. Son 10 yıl içinde yenilenebilir kaynakların, toplam birincil enerji tüketimimizdeki payı yüzde 31 den yüzde 29`a gerilemiştir" dedi.

 

Gerze`ye termik santral yapılmasıyla birlikte ise çevrenin, ırmakların, denizin, bitki örtüsünün, hayvanların, zarar göreceğini ileri süren Şimşek, santralden her gün 8 bin ton kömür yakılacağını kaydetti.

www.haberciniz.biz

15.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR