Esentepe rüzgârıyla elektrik üretecek

Beşiktaş`ın yeni Başkanı Fikret Orman`ın ortağı olduğu Esin Yapı, İstanbul`un göbeğinde bir ilke imza atacak. Esentepe`deki İstanbloom projesinde güneş ve rüzgârdan elektrik üretecek.

 

Metin Esin, Mehmet Emin Armutçuoğlu ve Beşiktaş`ın yeni başkanı Fikret Orman ortaklığındaki Esin Yapı, İstanbul Esentepe`de İstanbloom projesine imza atıyor. Toplam 150 milyon dolarlık yatırımla tamamlanacak proje, çevre dostu, ekolojik yapı olmasıyla öne çıkıyor. Atık kontrolünden, karbon salınımının azaltılmasına, elektrik ve su tasarrufu sağlanmasına kadar tüm detayların planlandığı projede güneş ve rüzgârdan enerji üretilmesi de hedefleniyor. Projenin Türkiye`nin en akıllı binalarından biri olarak konumlandırıldığına dikkat çeken Esin Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Orman, yüksek teknoloji ürünü ve Leed`e aday olan projenin sonuna kadar arkasında olduklarını belirtti. İhtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş bir yapı kurduklarını anlatan Orman, "Doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı bir oluşum yarattık. Yeşil bina özelliğine sahip İstanbloom ile geri dönüşüme destek veriyoruz. Atık ve yağmur sularının toplanarak tekrar değerlendirilmesini sağlıyoruz" dedi.

 

ÇEVRECİ PROJE

İstanbloom projesinde dünya trendlerinin takip edildiğini ifade eden Orman, atık maliyetlerinin yüzde 50-90 arasında azaltılması, yüzde 30 oranında su tasarrufunun sağlanması ve karbon salınımının yüzde 35 azaltılması gibi koşulları titizlikle yerine getirdiklerini anlattı. Fikret Orman, "Malum Esentepe rüzgârlı bir bölge. Bu rüzgârı elektriğe dönüştürmek için çalışma yapıyoruz" dedi.

www.sabah.com.tr / ekonomi

18 Nisan 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR