Güneş, yenilenebilir enerji yatırımlarında rekor kırdı

2011 yılında güneş enerjisi, rüzgar enerjisini geride bırakarak küresel yatırımcıların tercih ettiği yenilenebilir enerji teknolojisi oldu.

 

2011 yılında güneş enerjisi tesis kurulumları artarken, kapasite fazlası fiyatların düşmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikası Ağı (REN21) tarafından yayımlanan yenilenebilir enerji trendleri raporuna göre, güneş enerji rüzgara kıyasla iki kat daha fazla yatırım çekti. Bloomberg New Energy Finance verileri doğrultusunda hazırlanan ve sektörde referans niteliği taşıyan rapora göre, yenilenebilir enerji ve yakıtlara yapılan yatırım geçtiğimiz yıl yüzde 17 oranında artış kaydederek 257 milyar dolar rekoruna ulaştı. Bu kriz öncesi 2007 yılında ulaşılan miktardan yüzde 97 daha fazla. Küresel enerji tüketiminin yüzde 16.7`si yenilenebilir enerjilerden elde edilirken, bu oranda biyokütlenin payı azalırken, modern teknolojilerin rolü artış gösterdi.

 

Bu arada 2011 yılında yenilenebilir enerji teknolojileri yeni pazarlara yayılmaya devam etti. 50 ülkede rüzgar santralleri kuruldu, solar PV de yeni ülkelere girmeye başladı.

 

Solar enerjiye yapılan toplam yatırım ise yüzde 52 oranında artış göstererek 147 milyar dolara yükseldi.

www.geleceginenerjisi.com

12 Haziran 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR