Güneş Enerjisinden Faydalanan Taşıma Gemisi

Panasonic’in HIT güneş panelleri ve lityum iyon pilleri sayesinde EMERALD ACE isimli okyanus ötesi otomobil taşıma gemisi, demirliyken elektrik tedarik ediyor ve bu sayede de karbon salınımını minimuma indirgiyor.

 

Panasonic’in çevreci teknolojisi ile donatılan otomobil taşıma gemisinin yapımı tamamlandı. EMERALD ACE adını taşıyan ve suya indirilen gemi hibrit elektrikli güç kaynağı sistemi ile limanda sıfır karbon salınımı yapacak şekilde tasarlandı. Gemiye kurulan elektrikli güç kaynağı sistemi Panasonic’in Ocak 2010’da doğal enerji kullanan bir otomobil gemisi tasarlamak amacıyla Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. ve Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. şirketleriyle ortaklaşa başlattığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda yaratıldı.

 

EMERALD ACE gemisi, Panasonic’in HIT güneş modülleri (160 KW) ve lityum iyon pilleri (yaklaşık 2.2MWh) ile donatılmış bulunuyor. Panasonic bu sistemle gemilerin dizel güç jeneratörlerinden elde edilen enerjiyi tasarruf ederek kendi karbon salınımlarını azaltmalarına imkan veren bir teknoloji oluşturmaya çalışıyor. HIT güneş modülleri tarafından oluşturulan ve lityum iyon pillerde depolanan enerji öncelikli olarak gemi demirli durumdayken kullanılıyor ve böylece geminin dizel güç jeneratörü kapatılabiliyor. Bu da geminin çevreye olan etkisini ve karbon salınımını azaltıyor. Geminin alt bölümünde konuşlandırılan lityum iyon piller sabitlenmiş safralar olarak kullanılıyor böylece geminin taşıma kapasitesi de etkilenmiyor.

www.scroll.com.tr

12.07.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR