Güneş enerjisi elektriğe dönüşüyor, sitelerin aidatı düşüyor

Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçiren IBC SOLAR’a santral kurması için başta inşaat olmak üzere, tarım, turizm ve sanayi sektöründen de büyük ölçüde talep var. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, binaların çatılarına ya da uygun alanlara kurulacak fotovoltaik sistemler sayesinde elektrik faturalarının ağır bir yük olmaktan çıkacağını söyledi.

 

Son dönemde doğayla dost yaşam alanları inşa etmek isteyen inşaat firmalarının yanı sıra enerji maliyetlerini düşürmek isteyen tarım, turizm ve sanayi sektöründen pek çok kişi ve kuruluş güneş enerjisi santrali kurmak için harekete geçti. Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçiren IBC SOLAR’a santral kurması için hemen hemen her sektörden talepler gelmeye başladı. Son yıllarda enerji maliyetlerini düşürmek isteyen kişi ve kuruluşların güneş enerjisine yöneldiğini söyleyen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Türkiye’nin Avrupa’daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alması ve kusursuz ışıma değerleri sunması yatırımları cazip kılıyor. Türkiye`nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat. Bu da günlük ortalama 7.2 saate denk geliyor. Güneş enerjisi potansiyeli ise 380 milyar kWh/yıl. Bu güç mutlaka kullanılmalı” dedi.

 

En çevreci yatırım

Binaların çatılarına ya da uygun alanlara kurulacak fotovoltaik sistemlerle enerji giderlerinin kullanıcılar için ağır bir yük olmaktan çıkacağını belirten Bali, 100 haneye yetecek bir tesis maliyetinin ise 250 bin ile 350 bin euro arasında değiştiğini anlattı. Böyle bir yatırımın kendini ortalama 7-8 yılda amorti edebileceğini ifade eden Bali, “Bu nedenle yeni yapılan konut projelerinde ortak giderleri azaltmak için güneş enerjisinden daha fazla yararlanılmaya başlandı. Oteller ve turizm tesisleri enerji maliyetlerini düşürmek için güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemlerin kurulumuna ağırlık verdi. Aynı zamanda büyük ölçekli sanayi kuruluşlarından da çok ciddi taleplerle karşılaşıyoruz” diye konuştu.

 

Güneş enerji santrallerinin sessiz, kokusuz, dumansız, zararsız, dolayısı ile en çevreci enerji üretme şekli olduğunu belirten Bali, “Enerjinin üretildiği yerde tüketilmesine imkan sağlaması ve Türkiye’nin her tarafına kurulabilmesi bu ilgiyi artırıyor” açıklamasında bulundu.

 

Elektriğin fazlası satılabilecek

Geçtiğimiz Mart ayında ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önünün açıldığını belirten Hayri Bali, yeni düzenleme ile büyük üreticilerin yanı sıra küçük tüketicilerin de bir araya gelerek güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemler kurabileceğini ifade etti.

 

IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, yeni yönetmelik sayesinde yatırımcıların ürettikleri fazla elektriği de satarak ek gelir elde edebileceklerini anlattı. Güneş santrallerinde kullanılan ve IBC SOLAR markasını taşıyan çoğu ürünün 10 yıl üretim hatalarına karşı garantili olduğunu vurgulayan Hayri Bali, ayrıca santrallere 25 yıl boyunca enerji üretme garantisi verdiklerini de sözlerine ekledi.

 

Hayri Bali, “Güneş enerjisi santrali kurarken, maliyet ve geri dönüş hesaplamalarının doğru ve herkes tarafından anlaşılır şekilde yapılabilmesi için birçok faktör etkilidir. Hayati önem taşıyan bu faktörlerin doğru şekilde değerlendirilmeleri durumunda herkesin bu yatırımlardan kazançlı çıkması mümkündür” dedi.

 

IBC SOLAR Hakkında

IBC SOLAR güneş enerjisi ile elektrik üretiminde komple çözüm sunan dünyanın önde gelen fotovoltaik uzmanlarından biridir. Firma, Fizik Mühendisi Udo Möhrstedt tarafından 1982 yılında Almanya’nın Bad Staffelstein kentinde kurulmuştur. IBC SOLAR,  2011 yılındaki 816 milyon Euro’luk cirosu ile gücünü ve sektördeki konumunu sağlamlaştırırken bugüne kadar dünya genelinde 2 GW’ı aşan 120 binden fazla fotovoltaik sistem kurulumu sağlamıştır.

 

Dünyaca tanınmış üreticilerin panel ve bileşenlerinin yanı sıra, IBC SOLAR aynı zamanda kendi markasını taşıyan ürünleri de tedarik ediyor. Ayrıca, IBC SOLAR yatırımcılar ve ticari kuruluşlar için, planlama aşamasından kuruluma kadar büyük ölçekli proje geliştirme ve ilgili konularda danışmanlık ve sonrasında da sistem izleme hizmetleri ile anahtar teslimi fotovoltaik sistem kurulumları da gerçekleştiriyor.

 

Sürekli artan çevreye duyarlı enerji ihtiyacını karşılamak ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması adına dünya çapındaki IBC SOLAR fotovoltaik güç santralleri çevre-dostu enerji üretiyor. Almanya’dan sonra, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan, Malezya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Çin ve Avusturya’da da yatırımları bulunan kuruluşun, 300’ü Almanya’da olmak üzere 440 çalışanı var.

 

IBC SOLAR Türkiye, ülkemizin yüksek güneş enerjisi potansiyeline olan inancıyla, 30 yıllık kurumsal deneyimlerin aktarılması ve bu potansiyelin en doğru yöntemlerle değerlendirilerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması adına 2010 yılından bu yana İstanbul’da faaliyet gösteriyor.

19 Eylül 2012 / Basın Bülteni

 

Konya İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR