Türk Belçika İş Forumu, Belçika Veliaht Prensi ve Brabant Dükü Prens Philippe’nin katılımlarıyla İstanbul’da Düzenlendi

 

“Türk-Belçika İş Forumu”, 17 Ekim 2012 tarihinde, DEİK-TOBB işbirliğiyle, Belçika Veliaht Prensi ve Brabant Dükü Prens Philippe, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan ve İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı’nın katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleşti.

 

Prens Philippe başkanlığındaki heyette Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders, Flaman Bölgesi Başbakanı ve Ekonomi, Dış Politika, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Kris Peeters, Brüksel Başkent Bölgesi Ekonomi, Çalışma, Bilimsel Araştırma ve Dış Ticaret Bakanı Benoit Cerexhe ve Belçika`nın Ankara Büyükelçisi Pol De Witte yer aldı.

 

İnşaat/altyapı, lojistik, enerji (yenilenebilir), çevre teknolojileri, finans, telekomünikasyon ve kimya sektörleri başta olmak üzere  çeşitli sektörlerden 300’ü aşkın Belçikalı firma temsilcisinin katıldığı etkinlik, Türk-Belçika  İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı’nın açılış konuşması ile başladı.

 

Türk - Belçika İş Konseyi Başkanı Eczacıbaşı konuşmasında; Türk-Belçika İş Konseyi’nin, DEİK bünyesinde 1990 yılından itibaren ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, Türkiye’de faaliyet gösteren Belçika sermayeli firmaların sayısının 300’ü aştığını ve  her iki ülkenin rekabet üstünlükleri değerlendirildiğinde, işbirliğinin arttırılması ile bu seviye daha da gelişeceğini vurguladı.

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan,”Türk özel sektörü olarak, Belçika ve ülkemiz ekonomilerinin sahip olduğu önemli potansiyeli, karşılıklı işbirliği anlayışı ile değerlendirmeyi ve ekonomik ilişkilerimizi farklı boyutları ile geliştirmeyi hedeflediğimizi belirtmek isterim.” Dedi.

 

Karacan ayrıca, Belçika Veliaht Prensi Philip’in, bu yıl Vietnam ve Japonya’ya yaptıkları ziyaretler sonucunda başarılı projelere imza atmış olduğunu belirterek, bu ziyaretin de yeni projelere ve işbirliklerine vesile olacağını inandıklarını dile getirdi.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Forum’da yaptığı konuşmada, Türkiye`de 465 Belçikalı firmanın, Türkiye`de önemli yatırımlar yaptığını hatırlatarak, ancak bunun yeterli olmadığını, Belçikalı yatırımcıların Türkiye`yi tam keşfedemediğini söyledi.

 

Bakan Çağlayan, Türkiye Belçika arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye dayandığını, kaydetti. 220 bine yakın Türk vatandaşının Belçika`da yaşadığını anımsatan Çağlayan, bu sayının 160 bininin de Belçika vatandaşı olduğunu dile getirdi. Çağlayan, 20 yıl önce Belçika`ya çalışmak için giden Türk vatandaşlarının çocuklarının bugün Belçika ekonomisi içinde iş ve istihdam sağladığını ifade etti. Türk vatandaşlarının Belçika`ya yapmış olduğu yatırımlarla Türk girişimcisinin göstermiş olduğu başarı öyküsünü bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Çağlayan, aynı zamanda Belçika vatandaşlığına geçen Türk vatandaşlarının da Belçika siyasi hayatında önemli görevler üstlendiğini söyledi.

 

Türkiye`nin ve Belçika`nın güçlü ekonomiye sahip olduğu iki ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik performansın potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu, iki ülke arasında 10 yıl önce toplam 1,8 milyar dolar seviyesindeki dış ticaretin bugün 4 katına çıktığını anlattı.

 

Zafer Çağlayan, Belçikalı firmaların, Türkiye`de önemli yatırımlar yaptığını hatırlatarak, ancak bunun yeterli olmadığını, Belçikalı yatırımcıların Türkiye`yi tam keşfedemediğini söyledi. Türkiye`deki yeni teşvik sistemini anlatan Çağlayan, Türkiye`nin açıkladığı yeni teşvik sisteminin, dünyanın en iddialı ve en cömert teşvikleri ortaya koyduğunu belirtti.

 

Belçika Veliaht Prensi Philippe konuşmasında, Türkiye`nin son on yıllık dönemdeki ekonomik büyümesinin son derece etkileyici olduğunu belirterek, "Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor." Dedi.

 

Prens Phillippe ayrıca, Türkiye ekonomisinin dinamizm ve deneyiminin diğer ülkelere ilham kaynağı oluşturduğunu kaydetti. Toplam 200 şirketten 300`den fazla Belçikalı iş dünyası temsilcisiyle Türkiye`yi ziyaret ettiklerini anımsatarak, Belçikalı şirketlerin Türkiye`den daha fazla iş ortağı bulma arzusunda olduğuna dikkati çekti.

 

DEİK Türk-Belçika İş Konseyi  iş forumunun ardından, Türkiye-Belçika Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) tesisine ilişkin protokol Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders tarafından imzalandı.

www.deik.org.tr

17.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR