İthal enerji ulaştırmaya gidiyor

Yeşil İş Konferansı 2012 (Green Business) konferansı, ‘Sürdürülebilir İş Buluşması’ başladı.

 

Konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji ve yeşil teknolojilerin kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye’nin enerji ithalatının yüksek rakamlarda olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’deki araç sayısı 8 milyondan 16 milyona çıktı. Bizim yaptığımız enerji ithalatının yüzde 63’ünü ulaştırma sektörü kullanıyor. Ulaştırma sektöründe kullanılan petrol, enerji sektöründe kullanılandan daha hızlı büyüdü. Bu araçların mutlaka yeşil teknolojilere uygun üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Bedelini doğa ödüyor

Yıldız, dünyadaki teknolojik gelişmelerin önüne geçilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Her teknolojik buluşun bedelini çevre ödüyor. Dünyanın hala petrol ve doğalgazdan elde edilen enerji miktarı yüzde 50 civarında. Yüzde 30’da kömürden geliyor. Nefes aralığı yüzde 20’lik dilimde. Bunun aşılması dengeyi sağlayarak olabilir. Yenilebilir enerji ile ilgili atağımız var. Ancak enerji verimliliği konusunda kat edecek çok yolumuz var. Japonya ve Avrupa bu konuda daha önde. Yenilenebilir enerji kaynaklarının da ön plana alındığını göreceğiz. 10 yıl içinde ciddi işler yapıldı. Rüzgarla alakalı 11 bin megavatlık lisans alımı yapıldı. Bundan sonraki dönemde de bir bu kadar daha alım gerçekleşecek. Teknolojilerin doğaya ödettiklerini minimuma indirmemiz gerekiyor.”

 

Fark açılıyor

Gelişmiş ülkelerle, fakir ülkeler arasında farkların giderek açıldığını belirten Bakan Yıldız, “Doğumların ölümlerden 1.5 kat fazla olduğu bir ortamdayız. 1.2 milyar insan temiz suya ulaşamazken, 1.4 milyar insan ise elektrik ile tanışmadı. Sürdürülebilir olmaktan bahsediyorsak dengeli bir dağılıma ihtiyacımız var. Bir yanda kilometrelerce yüksekten atlayan Felix’e bu imkanı tanıyan teknoloji, diğer yanda hala fakir ülkeler. İki dünya arasındaki uçurum giderek büyüyor. Yoksul ülkeler daha da uzaklaşıyor dünyadan” dedi.

 

‘Karbon salınımını azaltmak için çok fazla zamanımız yok’

Schneider Electric Güç Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Bora Tuncer, karbon salınımını azaltmak için çok fazla zamanın olmadığını söyledi. Bu noktada özel sektöre büyük iş düştüğünü belirten Tuncer, “Çevreci enerji kaynaklarının kullanımını aktif hale getirmek için vaktimiz kalmadı. Konu karmaşık değil. Şirketler bir yandan şirketlerindeki enerji ihtiyacını tasarruflarla dengelerken, diğer yandan da tüketicileri bilinçlendirmek için çabalamalı” diye konuştu.

 

Tüketim azalmalı

Son kullanıcıların enerji kullanımının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Tuncer, evde yapılacak 1 birimlik tasarrufun, 3 birimlik petrol tasarrufuna denk geldiğini söyledi. Tuncer, şöyle devam etti: “Çevre bilincinin artırılması gerekiyor. Bu konudaki Ar-Ge çalışmaları da yapılıyor. Türk ekonomisi açısından yüzde 20’lik enerji tasarrufu demek ülke ekonomisi için 60 milyar dolarlık tasarruf demek.”

 

Dünyanın içinde bulunduğu hızlı değişim ve küreselleşmenin, beraberinde yeni iş fırsatları getirdiğini dile getiren Tuncer, “En sonunda kaçınılmaz olarak daha fazla enerji ihtiyacı oluyor. 2050’de bugünkünün 2 katı enerji harcanacak. Özellikle özel sektörde yer alan şirketler daha az kaynakla daha çok sonuç çabası içine girdi. Artık dünya bu konudaki endişe duymaktan çok bir şeyler yapmak için gayret etmeli” dedi. Mert TEMİZKAN

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

18.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR