LDK Solar zor günler geçiriyor

Çin’in en büyük güneş enerjisi şirketlerinde LDK Solar ciddi nakit sıkışıklığı yaşıyor.

 

Çin’in en büyük güneş paneli üreticilerinden Suntech’in geçen ay iflas düzenlemesi altına girmesinin ardından, ülkenin diğer devlerinden LDK Solar da finansal olarak zor günlerden geçiyor.

 

LDK Solar 15 Nisan’da gerçekleştirmesi gereken 23.8 milyon dolarlık borç ödemesini yerine getiremezken gerekçe olarak nakit akışındaki geçici sıkıntıyı gösterdi. Şirket tarafından daha sonra yapılan açıklamada ise borcun iki ayrı alacaklıya ait olan 16.6 milyon dolarlık bölümü ile ilgili anlaşmaya varıldığı belirtildi.

 

LDK Solar tarafından Cuma günü yapılan bir açıklamada ise şirketin 25 milyon hissesinin toplam 25.8 milyon dolar bedel ile Hong Konglu işadamı Cheng King Ming’in sahibi olduğu, Britanya Virjin adaları merkezli Fulai Investments şirketine satıldığı açıklandı. Aynı şirket Mart ayında ise 31 milyon dolar karşılığında LDK Solar’ın 17 milyon hissesini satın almıştı.

 

Son gelişme Fulai Investments Ltd. Şirketinin LDK Solar’daki hisse oranını yüzde 21.6’ya çıkarırken, şirketin yatırımcıların elindeki hisselerinin oranını ise yüzde 34.6’ya taşıdı.

 

LDK Solar 2012’yi 98.3 milyon dolarlık nakite karşılık 2.1 milyar dolarlık borç ile kapatmıştı.  Son yedi çeyrektir zarar eden şirketin hisse senetleri ise yılın başından beri yüzde 32 oranında değer kaybetti. Şirketin şu anki toplam borcu ise 2.8 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

 

2005 yılında LDK Solar’ı 30 milyon dolarlık kişisel sermayesi ve 80 milyon dolarlık girişim sermayesi fonu ile kuran 1975 doğumlu Xiaofeng Peng şirketinin 2007 yılında Nasdaq’da işlem görmesi ile 32 yaşında ulaştığı 2.5 milyar dolarlık servet ile Forbes`un 40 yaşın altındaki en zengin 40 kişisi listesine girmişti.

www.yesilekonomi.com

30.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR