İEF, 80. yılında ilk ürünlerin fuarı olacak 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Enerji" temasının işleneceği fuardan sonra önümüzdeki yıl başka yenilikler düşündüklerini, ilk ürünlerin İEF de tanıtılması konusunda çalışmalar başlatılacağını söyledi.

 

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), kapılarını 79. defa açmaya hazırlanıyor.

 

Başkan Kocaoğlu, 80 yıllık cumhuriyette 1923 Şubat ında yapılan 1. İzmir İktisat Kongresi nden bugüne kadar birçok olaya tanıklık etmiş olan İEF ye ayrı bir boyut ve zenginlik getirmek gerektiğini vurguladı. Türkiye genelinden 10 gün içinde yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçiye sahip İEF nin "ilk ürün fuarı" olması, ilk ürünlerin tüketiciye buradan sunulması gibi bir düşünceleri olduğunu anlattı.

 

Kocaoğlu, 27 Ağustos ile 5 Eylül 2010 arasında açılacak 79. İEF ya ilişkin gelişmeleri, İzmir Uluslararası Fuar Alanı nda düzenlediğini bir basın toplantısıyla aktardı. Fuarın ülke ve İzmir in tanıtımında üstlendiği öneme dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, süreç içinde mermer, tekstil, ayakkabı ve son dönemlerde çıkış yapan gelinlik-abiye gibi 35 in üzerinde fuar çevresinde İzmir fuarcılığının gelişmesini sürdürdüğünü kaydetti. Bu sene bütün dünyanın problemi olan enerjinin ana tema olarak seçildiğini belirten Kocaoğlu, bu çerçevede 2-4 Eylül arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nın da desteğiyle Uluslararası Enerji Türk Zirvesi düzenleyeceklerini kaydetti. Bakanlık ile ortak yapılan bir proje olan zirveyle sürdürülebilir enerji denilen rüzgâr, güneş, hidroelektrik gibi konularda bilgilerin tazeleneceğini, yeni teknolojilerin duyurulacağını ifade eden Aziz Kocaoğlu, onur konuğu il olarak da sanayide çıkış yapan Gaziantep in seçildiğini duyurdu.

 

803 ü yerli ve 249 u yabancı bin 52 firmanın yer alacağı 79. İEF ye 55 ülkeden katılımcı beklendiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, geçen yıla göre 49 firmalık artış sağlandığını vurguladı. 1,5 milyon ziyaretçi beklenen fuara giriş ücretlerinin tam 2, öğrenci 1 lira olarak belirlendiğini dile getirdi.

 

Kocaoğlu nun verdiği bilgliere göre bu sene İzmir Körfezi nde, 79. İEF Kupası adıyla ilk defa yelken yarışları yapılacak. Ayrıca Konak Pier ve Pasaport İskelesi nde, denizi sevdirme amacıyla sergi açılacak. Orkide Türkü Şenlikleri, 10. Sinema Burada Festivali yapılacak. Orkide Yöresel Yemek Lezzetleri, 3. Yonca Gençlik Şöleni, Çocuk Kulübü, Uluslararası Sanat Günleri, mekan ve suluboya resim sergisi, bir kumbara öyküsü, ilk kumbaranın doğuşu sergisi, Gökyüzünde Türkiye Fotoğrafları sergisi, Ahmet Uslu nun Çanakkale Savaşı hatıraları sergisi, 115 yıla tanıklık eden manşetler sergisi, ünlülerle imzalar ve söyleşiler, Volkan Severcan ile tiyatro oyunculuğu, mini golf, Pony Ekspres, Trafikte Sorumluluk Hareketi gibi birçok konuda etkinlik düzenlenecek.

 

YENİ FUAR ALANI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Göreve geldiği günden bu yana yeni bir fuar alanına taşıma çalışmalarını sürdürdüklerini de kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Sektörler açısından bu işin çok uzadığı serzenişleri olacaktır. Çeşitli yerlerin kamulaştırma süreci, proje çalışmaları vardı. Proje ihalesine, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayalım diye İhale Yasası nın eleme yöntemiyle çıktık. İtirazlar oldu, firma belirlendi. 10 günlük yeni bir itiraz süresi var. Pazartesi duyuruldu. Haftaya cuma sözleşmeyi imzalayacağız. Proje bitiminde de ihaleye çıkacağız. Elimizde olmayan nedenlerle gecikmeler yaşadık." diye konuştu.

 

Kocaoğlu, İzmir fuarcılığını en az üç dört misli şahlandıracak olan yeni fuar alanını hizmete sokmalarının ardından eski alana, Türkiye nin en büyük ve en nitelikli kongre merkezlerinden birini yapmak üzere yola çıkacaklarını kaydetti. Kocaoğlu, 79. İEF nin açılışının Fuar Açık Hava Tiyatrosu nda saat 18.30 da olacağını, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar dahil tüm liderleri davet ettiklerini sözlerine ekledi.

CİHAN / 19 Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR