BAE`ne 600 milyon dolarlık güneş enerjisi tesisi kurulacak

Dünyanın en büyük ve Ortadoğu`da bu türdeki ilk güneş enerjisi projesinin Birleşik Arap Emirlikleri`nin (BAE) başkenti Abu Dabi`de 600 milyon dolara kurulacağı bildirildi. Şems Enerji Şirketi tarafından gerçekleştirilecek projenin finansmanı on bölgesel ve uluslararası finans kurumundan temin edildi.

 

Yapılan resmi açıklamaya göre `Şems 1` adlı projeye kredi sağlayan kurumlar arasında BNP Paribas, KfW, Mizuho, Abu Dabi Milli Bankası, Natixis, Société Générale, Sumitomo Mitsui Bankacılık Şirketi, Tokyo-Mitsubishi Bankası, Union Milli Bankası ve WestLB sayıldı. Finans danışmanı ise BNP Paribas oldu.

 

Başkent Abu Dabi`de planlanan `sıfır karbon üretecek` yeşil şehir Masdar`daki tesiste Masdar`ın yüzde 60, Total`in yüzde 20 ve Abengoa`nın yüzde 20 hissesi olacak. Başkentin 120 km güneybatısında kalan tesisi bu ortaklık geliştirecek, inşa edip işletecek ve bakımını üstlenecek.

 

Şems 1, 2.5 kilometre karelik alanı ile dünyadaki en büyük konsantre güneş enerjisi tesislerinden birisi olacak. Kapasitesi 100 MW`a kadar çıkacak ve tesiste 768 parabolik kolektör bulunacak. İnşaatın geçen yılın üçüncü çeyreğinde başladığı ve iki yıl içerisinde tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

 

Bunun yanısıra Şems 1 projesinin Abu Dabi`nin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji üretim kapasitesini yüzde 7`ye çıkarma hedefine doğrudan katkıda bulunacağı kaydedildi. Projenin ayrıca yeni iş sahaları açacağı ve ekonomiyi güçlendireceği ifade edildi.

(CİHAN) 07.03.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR