Los Angeles’taki Federal hükümet binası, binanın güneşli güney bölümüne bir yosun tarlası ve bioreaktör kurarak hem enerji elde edecek hem de havayı ve atık suları temizleyecek.

 

Los Angeles’taki Federal hükümet binası bu yenileme projesiyle bina eski binaların daha çevreci ve yeni şehre uygun hale getirilme çabalarını ödüllendiren Metropolis Magazine’in yarışmasında büyük ödül aldı.

 

HOK ve Vanderweil firmaların yaptığı projede binanın güney tarafına su yosunu üreten büyük cam tüpler yerleştiriliyor. Bu teknoloji uzun süredir çeşitli devlet ve özel gruplar tarafından araştırılıyor ve doğru teknolojiyle su yosunları türlerinin bir araya getirilmesiyle kullanılabilir yakıt üretimi sağlanmaya çalışılıyor. Binada kullanılacak teknoloji binanın atık suyunu besin olarak kullanıyor ve karbondioksit yüklü havayı bitkiler için ayrılan binanın özel alanına gönderiyor. Su yosunları oksijen veriyor ve ısı ve elektrik üretmek için yakılabilen yağlı lipitler üretiyor.

 

Ayrıca binanın çatısında ve duvarlarında dikkatlice tasarlanmış ışık “bacaları” oluşturulmuş. Böylece şu anda mağara gibi olan binanın içine yeterli güneş ışığı alınarak elektrik tasarrufu sağlanacak. Tabii ki çatıya da güneş enerjisi sistemi yerleştirilecek.

www.bilgicagi.com / çevre

23.05.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR