Nokia: “Telefonu güneşle şarj etmek zor”

Nokia’nın güneş enerjili cep telefonları üzerinde süren araştırmaları hüsranla sona erdi.

 

Nokia’nın bir süredir devam eden, cep telefonlarının sadece güneş enerjisi ile çalışması üzerine gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sona erdi. Araştırma sonucunda, sadece arka kapağında bir güneş paneli kullanılan bir cep telefonunun şarj edilmesinin mümkün, ancak zor olduğuna kanaat getirildi.

 

Cep telefonlarının yalnızca güneş enerjisi ile çalışması konusunda yaptığı araştırmalar sonucu umduğunu bulamayan Nokia, “en iyi koşullarda bile güneşin, telefonu yalnızca stand-by konumunda, son derece kısıtlı bir konuşma süresine imkan verecek kadar şarj ettiği” sonucunu çıkardı ortaya.

 

Nokia’ya göre bu süreçteki en büyük zorluk ise boyutu son derece küçük olan telefonun arka kapağı oldu. Panelin boyutunu ve pilin şarj edilme kapasitesini sınırlayan bu kapağın daha büyük olması ile belki uygulanabilir bir çözüm hala geliştirilebilir.

 

Ancak, daha büyük bir telefonla bu işin çözüleceğini öne süren Nokia, büyük tasarımdan ziyade daha farklı bir çözüm arıyor. Zira giderek incelen ve küçülen telefon trendinin yaşandığı şu zamanda, arka kapağında koca bir güneş paneli taşıyan telefonlara henüz hazır değiliz.

 

Nokia`nın Ar-Ge çalışmaları kapsamında en iyi sonucun güneşin eksik olmadığı Kenya’dan geldiğini de hatırlatalım.

 

Ancak bu sonuçlar bir yana piyasada güneş enerjisi ile çalışan telefonlar da var. Samsung S7550 Blue Earth ve LG GD510 Pop modeli yakın zamanda tanıtılan ve güneş enerji ile çalışan telefonlardan.

 

IDC araştırma yöneticisi Francisco Jeronimo, araştırma sonuçlarını ve buna karşılık üreticilerin güneş enerjisi ile çalışan telefon üretme girişimini halkla ilişkiler çalışması olarak değerlendiriyor. Aynı zamanda tüketicilerin bu telefonlara ilgisizliğini de teknolojinin yeterince gelişmemiş olduğuna bağlıyor.

 

Ancak enerji kaynaklarının hızla tükendiği dünyada, enerji dostu ürünlere ihtiyaç hızla artıyor. Bu nedenle bu ürünleri üretecek teknoloji de kritik önem taşıyor.

www.bilgicagi.com

04.01.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR